07 maart 2024 Herman is werkvoorbereider buitenruimte

Herman is werkvoorbereider buitenruimte

Maart 2024 - Als werkvoorbereider weet Herman Oudenampsen precies wat er nodig is om groene of civiele projecten te laten slagen. Belangrijk. Want alle voorbereiding in het voortraject ontzorgt collega’s in de buitendienst.

 

  • ​Ze zijn onze gezichten op straat, op bezoeklocaties of achter de schermen: onze collega's. Wat doen ze zoal? Hoe ziet hun dag eruit? Wat vinden ze mooi aan het werk? In deze Week van de Circulus-helden iedere dag een portret!
Herman Oudenampsen, werkvoorbereider buitenruimte Lochem 
 

Herman werkt op het bedrijfsbureau van onze afdeling buitenruimte in Lochem. Een gemeente met zo’n 500 hectare aan openbare ruimte en 80.000 bomen. “Het werkgebied van de collega’s is dus groter dan een gemiddeld kantoor.” Hij werkt op de locatie Aalsvoort, de plek waar het werk dagelijks wordt gepland, het materieel gestald staat en de civieltechnische en groenmedewerkers hun werkdag starten.
 

Man van kennis 

Herman is een man met kennis, een ‘rot in het vak’, hoewel hij dat nooit zelf zo zou zeggen.. Kennis van het gebied, van processen, bomen en groen, techniek én van mensen: hij weet waar hij over praat en weet ‘hoe de hazen lopen’. Maar bescheiden als altijd heeft hij het liever over teamprestaties. “We doen het allemaal samen.” 
 

Al meer dan 40 jaar werkt hij in en voor de Lochemse openbare ruimte. “Nu zo’n 12 jaar in deze functie als werkvoorbereider, daarvoor werkte ik in de buitendienst als boomverzorger.” Zijn gebieds- en mensenkennis komen hem goed van pas. “Een groot deel van mijn werk bestaat uit onderzoeken, oplossen en afhandelen van meldingen of het beantwoorden van vragen uit het werkgebied. Dat kunnen civieltechnische vragen zijn over bijvoorbeeld bestrating, bebording of verzoeken die gaan over gladheidsbestrijding. Maar ook van alles wat te maken heeft met openbaar groen: bomen binnen of buiten de kom, het onderhoud van plantsoenen. En dan zijn er de meldingen over plaagsoorten zoals de eikenprocessierups of onkruidbeheersing.”


Verbindende schakel

Bij al die thema’s is Herman een verbindende schakel tussen inwoners, de civiele- en groenspecialist én de collega’s van de uitvoering. Een van de redenen dat de functie goed bij hem past. Hij weet niet alleen hoe het gebied eruitziet, maar ook wat voor anderen belangrijk is. Voor inwoners is dat vaak het onderhoud van hun eigen leefomgeving, ze voelen zich betrokken. “Het contact met mensen vind ik erg leuk. Ik vind het een echte uitdaging om vragen, verzoeken of meldingen zo goed mogelijk af te handelen. Én naar tevredenheid van iedereen, al kunnen we het niet iedereen altijd 100 procent naar de zin maken.” Want al is de openbare ruimte een beetje van ons allemaal, ook Circulus werkt binnen de kaders van gemeentelijk beleid, budgetten en volgens planningen.
 

Teamprestatie

Het samenwerken met de collega’s bevalt Herman al sinds jaar en dag goed. Het past bij zijn vak, maar ook bij wie hij is. “Werken is voor mij altijd een teamprestatie, je doet het samen. Ik werk samen met iedereen van het bedrijfsbureau, de buitendienst en natuurlijk ook de externe partijen zoals aannemers. Goede werkrelaties zijn belangrijk.”
 

'Meldt het op de kaart!'

Het bedrijfsbureau werkt voor de Lochemse inwoners met een praktisch meldsysteem: melden op de kaart. Dat kanaliseert de meldingen voor iedereen die betrokken is bij de melding: van melder tot de collega die de melding afhandelt. De melder kan ook een collega zijn want de buitendienstmedewerkers zijn ‘onze ogen en oren’ buiten. Op de speciale kaart is de melding voor iedereen te volgen.
 

Herman vindt het belangrijk. “Is er een situatie die je als inwoner wilt melden? En wil je dat het vlot wordt opgepakt? Dan is het belangrijk dat je een digitale ‘MOR’ aanmaakt: een melding openbare ruimte op de kaart. De mensen van onze binnen- en buitendienst pakken de melding op en zorgen voor een terugkoppeling. Is de melding voor een derde partij zoals Rijkswaterstaat? Dan zetten we de melding door voor de inwoner.”
 

Veranderingen

In de organisatie van het werk en de werkomgeving is de laatste 10 jaar veel veranderd. Onder invloed van technologie, maar ook door de tijdgeest of verandering van visie of schaalvergroting. Hoe kijkt Herman daar tegenaan? Herman: “Wie verandering als tegenwind ervaart, loopt de verkeerde kant op.”

En daar is alles mee gezegd, want er is binnen en buiten nog veel werk te doen!

Terug naar overzicht
Mariska werkt in onze kringloopzaak Mariska werkt in onze kringloopzaak Maart 2024 - Mariska Timmerman werkt in onze kringloopwinkel Stilema in Vaassen. Ze is begonnen als vrijwilliger en werkt er nu via een traject van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Lees hier verder Ron Streppel: ‘De waardering van bewoners, dát vind ik mooi!’ Ron Streppel: ‘De waardering van bewoners, dát vind ik mooi!’ Maart 2024 - Hij werkt bijna veertig jaar bij Circulus waarvan de laatste jaren op het Recycleplein in Vaassen. Ooit is Ron Streppel begonnen achter de vrachtwagen. Lees hier verder Jørgen: samenwerken aan veiligheid Jørgen: samenwerken aan veiligheid Maart 2024 - Jørgen werkt iedere dag aan een veilige organisatie. Of beter: de kwaliteit van veilig werken en een veilige werkomgeving. Favoriete quote? "Denk vooruit, werk veilig!" Lees hier verder Erwin: ‘Veegdienst is zeven dagen per week actief!’ Erwin: ‘Veegdienst is zeven dagen per week actief!’ Maart 2023 - Erwin Hoogenboom werkt meer dan twintig jaar bij Circulus. Begonnen als chauffeur-belader werkt nu al zo’n 17 jaar als veegmachinist. Eerst in Apeldoorn, inmiddels in zijn geliefde Deventer (een vast grapje: "Aan de goede kant van de IJssel"). Lees hier verder Remco: een civieltechnische allrounder Remco: een civieltechnische allrounder Maart 2023 - Straatwerk, plaatsen van borden, straatmeubilair of palen, met de hoogwerker op pad bij monteren van verkiezingsborden, kolken of rioolherstel; Remco is een allrounder. Maar hij draait zijn hand ook niet om voor groenwerkzaamheden. “We zetten daar een minikraan voor in, zo zijn we flexibel en reageren we vlot op eventuele (spoed)meldingen.” Lees hier verder Martin is heel blij met zijn werk bij Circulus Martin is heel blij met zijn werk bij Circulus Maart 2023 - Martin Sangers was machinesteller en is nu medewerker op ons Recycleplein in Doesburg. Hij werkt sinds 5 jaar bij Circulus en is blij met zijn werk. Lees hier verder

Nieuws

Het is de Week van onze helden...

Het is de Week van onze helden...

Van 4 t/m 10  maart zetten we onze collega’s in het zonnetje

Doet u mee? Steek eens een duim op als u onze mensen tegenkomt, zwaai even of hang iets leuks op het raam/de container. Ideeën en adressen vindt u op onze nieuwspagina