20 februari 2020 Snoeien in het buitengebied: wanneer doen wij dat?

Snoeien in het buitengebied: wanneer doen wij dat?

Het snoeien van laanbomen in het buitengebied gebeurt tijdens de winterperiode. Deze snoeiwerkzaamheden - in opdracht van de gemeente Lochem - voeren we per 'deelgebied' uit. Op deze pagina leest u hoe wij de werkzaamheden uitvoeren.

Gezond bomenbestand

Langs de wegen in het buitengebied staan maar liefst 55.000 bomen. Ze zijn belangrijk voor ons landschap, dus we zijn er zuinig op. Door onderhoud en verjonging in etappes bereiken we een aantrekkelijk en veilig landschap met bomen in verschillende soorten, leeftijden en structuren. Natuurlijk staat bij de zorg voor bomen veiligheid voorop.

Snoei in deelgebieden

Het onderhouden (o.a. snoeien en controleren) van laanbomen gebeurt in 'deelgebieden'. In het voor- en najaar van 2019 zijn de bomen in het gebied Barchem gesnoeid. Eind 2019 startten wij met het onderhoud van ruim 11.500 bomen langs de wegen in het buitengebied van Laren. Dit traject werd in maart afgerond.

Meestal worden de bomen opgekroond en wordt dood hout verwijderd. Opkronen is het verwijderen/snoeien van takken tot de gewenste hoogte van de kroon. De werkzaamheden worden uitgevoerd met een hoogwerker. Bomen kunnen er na een goede snoeibeurt vaak weer jarenlang tegenaan. Het volgende snoeiseizoen start eind 2020. Dan zijn de bomen in de buitengebieden van Gorssel en Eefde aan de beurt.

Wanneer risicokap?

Soms komen we tijdens het onderhoud of inspecties bomen tegen die ziek zijn of aangetast en (bijna) niet meer levensvatbaar. Ook niet na flink terugsnoeien. Om gevaar voor de omgeving te voorkomen gaan we dan over tot risicokap. Dit doen we niet onmiddellijk, maar in een volgend onderhoudsseizoen. Uiteraard na een Flora en Fauna-check. Na het vellen krijgen de gezonde bomen ook wat meer licht en ruimte. De risicokap in het buitengebied is dit seizoen in februari afgerond.

Hercontrole voor een aantal berken

Tijdens het snoeien in het Larense buitengebied troffen we een aantal bomen in slechte staat aan. Dit zijn met name berken die de laatste twee droge zomers niet hebben doorstaan. Deze bomen worden in de zomer opnieuw gecontroleerd. Moeten de bomen worden geveld dan gebeurt dat niet eerder dan in het najaar van 2020, zodra het nieuwe onderhoudsseizoen begint. Uiteraard hoort daar ook een Flora- en Faunacheck bij.

Mocht er sprake zijn van een acute situatie (bijvoorbeeld het gevaar van omvallen of vallende takken bij harde wind) dan gaan we over op noodkap.

Hoe informeren wij omwonenden?

Vóór aanvang van het werk ontvangen omwonenden een brief met een toelichting. Tijdens de werkzaamheden wordt de overlast voor buurt en weggebruiker zoveel mogelijk beperkt. Op de plek van de snoeiwerkzaamheden zijn de wegen soms gedeeltelijk afgezet. Dat kan enige verkeershinder met zich meebrengen.

Vragen?

Neem bij vragen over het onderhoud  van de bomen contact op met Circulus-Berkel. Heeft u vragen over het beleid? Dan kunt u terecht bij de gemeente Lochem. Stuur daarvoor een e-mail naar onzebomen@lochem.nl  

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws