15 februari 2023 Werk aan laanbomen: aanplant en risicokap

Werk aan laanbomen: aanplant en risicokap

Afgelopen najaar is het onderhoud aan de laanbomen weer gestart. Daarmee werken we aan een gezond én evenwichtig bomenbestand. Dat betekent gezonde bomen in verschillende leeftijden en soorten. Het werk bestaat dit seizoen uit snoeien, aanplant en het kappen van risicobomen. We voeren het werk uit volgens het gemeentelijke laanbomenbeleid.

1400 jonge bomen voor het buitengebied  

Afgelopen najaar heeft Circulus zo’n 10.000 laanbomen gesnoeid. Verspreid over het buitengebied zijn er bovendien 1400 jonge bomen aangeplant waaronder lindes, elzen, berken, beuken, essen, eiken en iepen. De boomsoorten passen bij de verschillende landschapstypes in onze gemeente. Bij de plantkeuze is rekening gehouden met biodiversiteit, het veranderende klimaat, de bodem en de groeilocatie.

Met nieuwe bomen zorgen we voor verjonging. Dat is belangrijk om te voorkomen dat veel oude laanbomen straks tegelijk verzwakt zijn. De jonge bomen staan op plekken waar eerder bomen hebben gestaan.

Risicokap van start

De laanbomen in onze gemeente zijn gemiddeld meer dan 60 jaar oud. Meer dan een derde is zelfs ouder dan 70 jaar. Soms zijn bomen niet veilig meer voor de omgeving. Bomen kunnen dan bijvoorbeeld zware takken verliezen of omwaaien bij harde wind of storm. Als snoeien geen oplossing meer biedt is het nodig om te kappen. Vóór het snoeien of kappen onderzoeken we altijd of de bomen een verblijfplaats zijn voor beschermde dieren.

  • Het kappen van deze risicobomen voert Circulus dit jaar uit tussen half februari en half maart.
  • Het gaat om circa 350 losse risicobomen verspreid over de gemeente. De locaties vindt u op de  kaart met risicobomen 
  • Is er genoeg ruimte? Dan planten we volgend jaar nieuwe bomen op deze plekken.

Wilt u meer weten over het beheer en onderhoud van laanbomen? Of weten wanneer welke werkzaamheden plaatsvinden? U vindt het op onderstaande pagina. 

 

   circulus.nl/gezondebomen 

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws