05 november 2021 Sancta Maria en Hovenschool winnen Bladverzamelwedstrijd 2021

Sancta Maria en Hovenschool winnen Bladverzamelwedstrijd 2021

Dit jaar deden 17 scholen mee aan de twee Deventer bladverzamelwedstrijden; een wedstrijd voor het buitengebied en één voor het binnengebied. Na twee spannende verzamelweken werd donderdagmiddag 4 november rond halfeen voor de laatste keer de bladhoogte gemeten op alle scholen.

Sancta Maria uit Lettele en de Hovenschool op De Worp verzamelden het meeste blad. Daarmee zijn ze de winnaars van de bladbokaal 2021.

Bladhoogtes meten...

Herfstbladeren die op stoepen, paden en straten blijven liggen zorgen voor rommel en soms zelfs gevaarlijke situatie in de buurt. Daarom is het fijn dat zoveel kinderen helpen met het opruimen van blad. Blad in bijvoorbeeld borders is een prima meststof én een warme schuilplaats voor kleine dieren. We vragen de kinderen daarom alleen het blad van verhardingen te verzamelen.

Op alle scholen stond weer een bladkorf, die – als er een belletje komt van de school – geleegd werd door collega’s van Het Groenbedrijf. Bladhoogtes werden natuurlijk steeds gemeten en uiteindelijk bij elkaar opgeteld.  Bennie Bladman was heel erg blij met de hulp van de kinderen! Daarom kregen alle deelnemende leerlingen een vaantje én een traktatie: chocolademelk en fruit.

Winnende scholen 

Dit jaar werd de wedstrijd in het buitengebied gewonnen door Sancta Maria uit Lettele, een van de kleinere deelnemende scholen. Er was hard gewerkt en de interim-schoolleider was verbaasd over zoveel saamhorigheid. De uitbundige kinderen maakten een groot feest van de uitreiking van de bokaal. Ook vorig jaar stond de school op nummer één. ‘Jullie zijn kampioenen, net als Ajax?’ ‘Nee als Go Ahead!’ Sam, kampioen-inzamelaar mocht de bokaal in ontvangst nemen. Anton Post van Het Groenbedrijf legde de kinderen daarbij uit hoe belangrijk blad is: al het blad in de korven wordt hergebruikt. De Hovenschool werd winnaar in het binnengebied. De kinderen waren daar heel actief geweest om de paden in het Worpplantsoen bladvrij te maken. Met een klein groepje namen ze een duik in de bladkorf en pakten de grote bokaal met twee handen aan.

Als prijs ontvangen de scholen een cheque van Koning Willem waarmee ze een spel kunnen uitzoeken voor de school én een kunstwerk. Een prachtig werk met herfstkleuren van kunstenaars Rudi Kommerkamp en Arend Koetsier van atelier Kunstwerk. Het atelier biedt mensen van alle leeftijden en achtergrond een veilige kleinschalige plek voor creatieve persoonlijke ontwikkeling.

Volgend jaar nog spannender

Op nummer twee eindigden Adwaita (binnengebied) en De Dorpsschool (buitengebied). De jury kijkt al uit naar de Bladverzamelwedstijd 2022. Tipje van de sluier: die krijgt een verrassende nieuwe opzet. Daarmee maakt de DSF van Circulus-Berkel - na enkele jaren dezelfde winnaars – de wedstrijd nóg een beetje spannender!

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws