24 juli 2019 Op 29 juli is het Earth Overshoot Day. Dan staan we in het rood bij de aarde

Op 29 juli is het Earth Overshoot Day. Dan staan we in het rood bij de aarde

Tips voor wie aan de slag wil

Op maandag 29 juli is het Earth Overshoot Day: de dag waarop we als mensheid meer van de natuur hebben verbruikt dan de aarde in één jaar kan opbrengen of vernieuwen. Dit betekent dat we tot 31 december van dit jaar in het rood staan bij onze planeet.

Houd jezelf eens een spiegel voor

Wat je eet, hoe je je huis verwarmt, hoe je van A naar B gaat, de reizen die je maakt, de spullen die je koopt, het afval dat je produceert: onze levensstijl heeft grote impact op je ecologische voetafdruk. Hoe groot jouw impact is, kun je uitrekenen met tools zoals de WNF Voetafdruktest of de Foot Print Calculator. De tools houden je een spiegel voor en zetten je aan het denken.

Start jouw micro battle!

Inmiddels groeit de belangstelling om de zaken anders aan te pakken. Wat kun je doen? Verbeter de wereld... begin bij jezelf! Je kunt je consumptiegedrag natuurlijk drastisch willen omgooien, maar kleine stapjes zijn waarschijnlijk realistischer. Een mooie site die jou op gang helpt is Steps to move the date. En wil je in september met een heel team op je werk aan de slag om samen een micro battle te starten? Doen! Meer daarover vind je op www.nudge.nl

Hoe zit dat precies met die datum?

De datum 29 juli is een soort gemiddelde datum voor alle landen ter wereld. Voor Nederland lag deze datum al maanden eerder: wij waren in mei al ruim door onze reserves heen. We zitten in de top van grootverbruikers. De afbeelding hieronder laat zien hoe groot de consumptieverschillen zijn tussen de landen. Omdat het aantal inwoners wereldwijd snel toeneemt en een aantal landen bovendien een enorme economische groei doormaakt, schuift de datum elk jaar naar voren.

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws