09 november 2018 Fleurige kade in Buitenruimte in Beeld

Fleurige kade in Buitenruimte in Beeld

Fleurige kade in Buitenruimte in Beeld Doesburg

In de openbare ruimte wordt dagelijks hard gewerkt om de gemeente mooi en leefbaar te houden. In opdracht van de gemeente zorgen BuitenRuimte-collega's van Circulus-Berkel voor groenonderhoud, maaiwerkzaamheden en onkruidbeheersing op verhardingen. Ook worden kolken onderhouden en gereinigd. We werken met teams waarin ruimte is voor mensen met een afstand tot regulier werk én het liefst samen met inwoners.

BuitenRuimte in beeld

Met BuitenRuimte in beeld houden we u periodiek op de hoogte van ons werk voor de gemeente Doesburg. Werkzaamheden die we met en namens de gemeente uitvoeren, maar ook met inwoners. De BuitenRuimte in beeld-pagina verschijnt in de Regiobode achter het Gemeentenieuws.

November-editie gemist of nalezen?

Klik hier óf op de afbeelding om de pagina te openen.

 

In deze editie vindt u een verwijzing naar een uitgebreider artikel over de IJsselkade. U leest het artikel hieronder.

 

 

 

 

 

Een bloeiende IJsselkade. Bewoners in Doesburg werken mee!

Een fleurige kade: het was een mooi idee van de bewoners aan de IJsselkade in Doesburg. Ook de gemeente stond positief tegenover de aanleg van perken met bloemen en planten. Het plan bleek helaas niet direct financieel haalbaar. Gemeente én bewoners vonden in overleg een goed alternatief. Henny Slokker, bewoner van een van de appartementen, vertelt over dit bijzondere project.

“Het begon jaar drie tot vier jaar terug. Bewoners wilden graag zelf een bijdrage leveren en zich sterk maken voor een aantrekkelijke en groene inrichting van de kade. Niet alleen voor aanwonenden, maar ook voor de vele inwoners en toeristen die langs de IJssel wandelen. In april vorig jaar zijn er 6000 planten gekocht. De buurt droeg daaraan gezamenlijk zelf een flink bedrag bij. Nu zorgen we voor het onderhoud en hebben we tuingereedschap aangeschaft.” Henny Slokker is enthousiast. “Toen ik hier kwam wonen wilde ik graag meteen betrokken zijn.” Hij sloot zich na de verhuizing direct aan bij de initiatiefnemers.

Buurtparticipatie

Nu trekken gemeente Doesburg, Circulus-Berkel en bewoners samen op. “We leven in een welvarend land. Het is leuk om via burgerparticipatie iets terug te doen.” Henny is uitgesproken over die inzet en geniet van zijn coördinerende taak. “De samenwerking met gemeente en Circulus-Berkel is optimaal. Communicatie is heel belangrijk in dit soort situaties.”

Samen buiten aan de slag

“Met 20 vrijwilligers zijn we in het seizoen iedere eerste en derde donderdagochtend van de maand aan het werk. Zeker vijf bewoners zijn 80+, maar doen niet onder voor de rest. Ik hou van aanpakken en van kijken hoe we zaken goed én niet duur kunnen organiseren. Leuk is de saamhorigheid die door het project in onze buurt ontstaat. Mensen zijn trots en vinden het heerlijk om buiten bezig te zijn.”

De eerste aanplant was vorig jaar april. “Kijk hoe de perken er nu bijstaan! Maar de kiemkracht van onkruid is enorm. We hebben hier kleigrond en dat gecombineerd met grind in de grond. Dat wil wel groeien en uitzaaien.”

A-locatie

Henny vervolgt: “Wij schoffelen de perken en de mensen van Circulus-Berkel zorgen voor de omgeving en de paden op de IJsselkade.”

Michiel van Gijtenbeek, gebiedsopzichter bij Circulus-Berkel, is vanaf het begin betrokken bij de ‘fleurige IJsselkade'. “Dit is een A-locatie, dat betekent dat we hoge eisen stellen aan de onderhoudskwaliteit. Het is natuurlijk  anders dan de groenvoorziening op een bedrijventerrein. Dit is een beeldbepalende plek met veel wandelaars, direct langs de IJssel.”

Innovatieve oplossing

Ook in Doesburg bestrijdt Circulus-Berkel het onkruid op duurzame wijze. “Omdat het sneller de kop opsteekt spreken we liever van onkruidbeheersing. Een aanpak die om een nieuwe inzet van mensen én materieel vraagt. Ook hier aan de IJsselkade hebben we allerlei methodes toegepast: stoom, warm water, branden en met de hand schoffelen.” Het was tijd voor een innovatieve machine. Michiel houdt van zo'n uitdaging. “Ik ontdekte een wiedmachine waarmee we half verharde (fiets)paden onkruidvrij kunnen maken. Die zetten we nu ook op de kade in. Wij halen een oppervlaktelaag van 5 cm weg en zeven het grove grind via een lopende band. Daarna leidt de machine het schone materiaal terug en walst de toplaag weer glad. Zo krijg je schone en stevige paden.

Afgelopen zomer hebben we aan de IJsselkade een zwaardere wals ingezet. Direct na het walsen zijn we met een onkruidbrander over de paden gegaan, om zeker te zijn. Er kwam geen onkruid meer doorheen!  Ook de bewoners zijn blij met de wiedmachine. Het scheelt hen veel werk.” Henny: “Ja, voor ons werkt dit zeker."

De IJsselkade is klaar voor de winter.” En… wat nu? “Aan het eind van het seizoen genieten we met de vrijwilligersploeg van een heerlijke stamppotmaaltijd in het Stadshotel. En na onze ‘winterslaap’ verlangen we weer naar het voorjaar!”

 

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws