28 september 2018 Afval scheiden

Afval scheiden

Er zijn veel mogelijkheden om uw afval te scheiden. Hoe beter u uw afval scheidt, hoe minder restafval u overhoudt. Beter voor het milieu en uw portemonnee!

BEST

Met de groene BEST-tas zamelen we boeken, kleine elektrische apparaten, speelgoed en textiel huis-aan-huis in. De spullen mogen in goede of slechte staat zijn. Wie een BEST-tas aan de weg heeft gezet, krijgt gratis een nieuwe tas in de bus. De inzameling en sortering zorgt voor sociale werkgelegenheid. De spullen krijgen via de kringloopwinkel een tweede leven of worden gerecycled. Lees meer over de BEST-tas.

Gft

Groente-, fruit- en tuinafval (gft) kunt u kwijt in de groene container. Ook schillen en etensresten kunnen in de groene container. Composteerbare zakjes kunnen wel bij het gft, plastic zakken niet. Uw gft wordt vergist en levert compost en groene energie op.

Glas

Lege glazen flessen en potten kunnen met dop of deksel in de glasbak. Glas kan eindeloos en voor 100% worden gerecycled. Van de scherven worden nieuwe glazen flessen en potjes gemaakt.

Papier

Oud papier en karton zet u nu gebundeld of in dozen aan de weg. Vanaf 1 januari doet u papier en karton in uw eigen papiercontainer of brengt het weg naar ondergrondse papiercontainers. De papiervezels kunnen 7 keer hergebruikt worden en worden toegepast in nieuw papier.

Pmd

Pmd staat voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen (zoals blikjes) en drankpakken. U doet ze in uw oranje container of in de speciale doorzichtige zak en zet ze eenmaal per drie weken gratis aan de weg . Of breng uw pmd naar de verzamelcontainer op het Recycleplein.

  • Zorg dat de verpakkingen leeg zijn
  • Doppen en deksels mogen op de verpakking blijven
  • Buig deksels van conservenblikken naar binnen (denk om scherpe randen)
  • Vouw drankenkartons plat en plaats de dop weer op de verpakking

De plastic verpakkingen worden door gespecialiseerde bedrijven gesorteerd, gereinigd en tot korrels omgesmolten die weer als grondstof dienen voor nieuwe producten. Ook de metalen worden geschikt gemaakt voor hergebruik en uit de drankpakken wordt papierpulp, aluminium en folie teruggewonnen.

Recycleplein

Het Recycleplein op Den Helder heeft naast een betaald deel voor bijvoorbeeld grof huishoudelijk afval en hout ook een uitgebreid gratis deel. Op het gratis deel kunt u bijvoorbeeld elektrische apparaten, frituurolie, harde kunststoffen, klein chemisch afval, luiers, papier, piepschuim, pmd en textiel gratis kwijt. Klik hier voor meer informatie.

Meer over afval scheiden

Meer weten over wat u waar kwijt kunt? Klik hier voor meer informatie.

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws