04 juli 2021 PMD-container voor SV Schalkhaar

PMD-container voor SV Schalkhaar

Sinds 1 juli kunnen de leden van SV Schalkhaar hun PMD (plastic verpakkingsmateriaal, blikjes en drankpakken) gescheiden inzamelen in een grote 1100-litercontainer. Circulus-Berkel zorgt ervoor dat de container wordt geleegd. Zo heeft SV Schalkhaar minder restafval. Dat zorgt voor lagere kosten, maar belangrijker: het levert een mooie bijdrage aan een duurzame samenleving. Wethouder Carlo Verhaar overhandigde de container aan Tonny van Dorst en Jan Mulder; twee actieve vrijwilligers bij SV Schalkhaar.

Afval scheiden: het is in de meeste huishoudens de normaalste zaak van de wereld. Kinderen leren al jong dat het goed is voor het milieu om afval te scheiden zodat een groot deel ervan gebruikt kan worden om nieuwe producten van te maken. Voor bedrijven, scholen en verenigingen geldt dat ze in principe wettelijk verplicht zijn hun afval tegen betaling te laten ophalen door een commerciële organisatie. Afval gescheiden laten ophalen is dan meestal te duur. De gemeente Deventer en Circulus-Berkel hebben ervoor gezorgd dat ook op scholen afval gescheiden kan worden, maar bij verenigingen ligt dat nog wat lastig. Toch is het een belangrijk onderdeel van het Grondstoffenplan van Deventer: regelen dat ook verenigingen hun afval kunnen scheiden. Via Schoon Belonen, een programma van Nederland Schoon kunnen de gemeente Deventer en Circulus-Berkel toch een oplossing bieden.

Duurzame vereniging

Twee jaar geleden trok Tonny van Dorst, actieve vrijwilliger bij SV Schalkhaar, aan de bel bij de gemeente. De vereniging – die verschillende sporten aanbiedt op Sportpark de Horsterhoek - wil zo duurzaam mogelijk werken, en het was hem een doorn in het oog dat afval scheiden niet goed mogelijk was. ‘Dat is natuurlijk ook raar’, vindt wethouder Verhaar. ‘Ik wilde ook dat het geregeld werd. Thuis kun je alle grondstoffen scheiden, dan moet dat bij de verenigingen toch ook kunnen?  Gelukkig hebben we nu een mogelijkheid gevonden en kunnen verenigingen een grote PMD-container krijgen, zodat ze ook deze stroom apart kunnen inzamelen. Fijn dat ik deze eerste PMD-container mag overhandigen bij een vereniging die zich zo inzet voor duurzaamheid.’

Blije vrijwilligers

Tonny van Dorst en Jan Mulder, die – samen met een groot aantal vrijwilligers - verantwoordelijk zijn voor het beheer en onderhoud van het terrein zijn blij met de container. ‘Nu nog een oplossing voor ons oud papier,’ bedenkt Tonny. Hij heeft het nog niet gezegd of het blijkt geregeld: Circulus-Berkel zorgt voor aan aantal blauwe containers die in de reguliere ophaalroute meegenomen kunnen worden. Ook dat past immers in het Grondstoffenplan van de gemeente.

Samenwerking met Sportbedrijf Deventer

Om de sportverenigingen enthousiast te maken hebben de gemeente Deventer en Circulus-Berkel contact gezocht met het Sportbedrijf Deventer. Irene Dekker, van het Sportbedrijf, heeft alle verenigingen benaderd om mee te doen. Verschillende verenigingen hebben al van het aanbod gebruikt gemaakt met kleinere containers. Een mooi voorbeeld van een sportieve, duurzame samenwerking.
Op 1 juli is de statiegeldregeling voor kleine plastic flesjes (voor frisdrank en water) ingegaan. Dekker wijst erop dat verenigingen ook speciale bakken kunnen krijgen om klein statiegeldflesjes in te zamelen. Het statiegeld kan een mooie extra bijdrage zijn voor de verenigingskas.

Meer verenigingen kunnen aansluiten

Wethouder Verhaar hoopt dat meer verenigingen van het aanbod gebruik maken om hun verenigingsafval gescheiden in te zamelen. ‘De mogelijkheid is er nu’, aldus Verhaar. ‘Dus maak er vooral gebruik van om je vereniging duurzamer te maken!’
Voor meer informatie kunnen verenigingen zich melden bij Circulus-Berkel.
Tel: 0900 9552, e-mail: deschoonfamilie@circulus-berkel.nl

Ga terug

Nieuwsberichten Deventer Schoon Familie

PMD-container voor SV Schalkhaar PMD-container voor SV Schalkhaar Sinds 1 juli kunnen de leden van SV Schalkhaar hun PMD (plastic verpakkingsmateriaal, blikjes en drankpakken) gescheiden inzamelen in een grote 1100-litercontainer. Circulus-Berkel zorgt ervoor dat de container wordt geleegd. Zo heeft SV Schalkhaar minder restafval. Dat zorgt voor lagere kosten, maar belangrijker: het levert een mooie bijdrage aan een duurzame samenleving. Wethouder Carlo Verhaar overhandigde de container aan Tonny van Dorst en Jan Mulder; twee actieve vrijwilligers bij SV Schalkhaar. Lees hier verder Vragenlijst GF-afval apart bij hoogbouw Deventer Vragenlijst GF-afval apart bij hoogbouw Deventer Woont u in een hoogbouwcomplex in de gemeente Deventer? Dan krijgt u een brief over het apart inzamelen van Groente- en Fruitafval (GF). Helpt u ons mee om te zien waar al mogelijkheden zijn om GF gescheiden in te zamelen? In de brief vindt u een link en een code met wachtwoord om een korte vragenlijst in te vullen. We hopen op een hoge respons, om zo nog meer bewoners van flats en appartementen in staat te stellen hun GF gescheiden aan te bieden! Lees hier verder Fietsenwerkplaats opent op 3  maart - welkom op afspraak Fietsenwerkplaats opent op 3 maart - welkom op afspraak Lees hier verder Er gaat wat veranderen in 2021! Er gaat wat veranderen in 2021! Op 11 november is in Deventer het nieuwe grondstoffenplan 2020-2024 vastgesteld. Een aantal speerpunten zijn: Minder restafval en meer zuiverheid van grondstoffen. Een schone buurt. Arbo en veiligheid. Dat betekent dat een aantal inzamelingen in Deventer gaan wijzigen. In de loop van 2021 hoort u wat dat voor u gaat betekenen. Lees hier verder Saldo Milieupas Deventer vanaf nu drie jaar geldig Saldo Milieupas Deventer vanaf nu drie jaar geldig De gemeente Deventer heeft – bij het vaststellen van het nieuwe grondstoffenplan op 11 november – besloten dat de inwoners van Deventer langer gebruik kunnen maken van het aantal kilo’s op de Milieupas. Vanaf nu zijn alle kilo’s drie jaar geldig. Lees hier verder Deventer wordt bladschoon Deventer wordt bladschoon Herfst. Regen, wind en bladeren, heel veel bladeren! Bladeren die niet worden opgeruimd zorgen voor veel rommel en soms zelfs gevaarlijke situaties in de wijken. Daarom is het verstandig om er voor te zorgen dat de bladeren voor de winter worden verwijderd. Met veegwagens, zuigwagens, een trekker met bladblazer (geschikt voor fietspaden), elektrische en motorische bladblazers gaan de medewerkers van Circulus-Berkel en Het Groenbedrijf de komende weken op pad. Van 16 november tot 18 december maken zij de gemeente bladschoon! Lees hier verder
Toon oudere artikelen
Planten over? Breng ze naar de tuin van de TechniekFabriek!
05 november 2020

Planten over? Breng ze naar de tuin van de TechniekFabriek!

De herfst is een tijd dat veel mensen nog even lekker in de tuin aan de slag gaan.  Wat doe je als je planten over hebt? Daar heeft Circulus-Berkel in Deventer een oplossing voor: de tuin van de TechniekFabriek heet uw planten van harte welkom!

Sancta Maria en Hovenschool winnen Bladverzamelwedstrijd 2020
29 oktober 2020

Sancta Maria en Hovenschool winnen Bladverzamelwedstrijd 2020

Na twee spannende weken is op donderdagmiddag 29 oktober november rond half één van alle scholen voor de laatste keer de bladhoogte gemeten en bij elkaar opgeteld.  Sancta Maria uit Lettele en de Hovenschool (De Worp) hebben het meeste blad verzameld.

Bladverzamelwedstrijd van start met vijftien scholen!
17 oktober 2020

Bladverzamelwedstrijd van start met vijftien scholen!

Maandag 19 oktober begint de jaarlijkse bladverzamelwedstrijd van de Deventer Schoon Familie; leerlingen van 14 deelnemende basisscholen uit de gemeente Deventer kunnen dan het afgevallen blad op stoepen, straten en pleinen verzamelen en in de bladkorf doen die bij de school staat.

Wereldwijzer wint de E-waste Race Deventer 2020!
10 oktober 2020

Wereldwijzer wint de E-waste Race Deventer 2020!

Vier weken lang zijn negen deelnemende basisscholen de strijd aangegaan tegen het elektronisch afval. In totaal haalden ze maar liefst 25.371 (!) oude elektronische apparaten op. De Wereldwijzer uit Okkenbroek is de winnaar van de E-waste Race. Wethouder Rob de Geest overhandigt de leerlingen de prijs, een schoolreis naar NEMO in Amsterdam.

De Linde trapt E-waste race af met wethouder Carlo Verhaar
16 september 2020

De Linde trapt E-waste race af met wethouder Carlo Verhaar

Donderdagmorgen 10 september is een spannende ochtend voor de leerlingen van groep F van De Linde: wethouder Carlo Verhaar komt op bezoek om de aftrap te geven voor de E-waste Race, waar negen scholen aan mee doen. Doel is om tussen 14 september en 8 oktober zoveel mogelijk oude, kapotte (kleine) elektronische apparaten in te zamelen.

Negen Deventer scholen zamelen elektronisch afval in!
04 september 2020

Negen Deventer scholen zamelen elektronisch afval in!

Negen Deventer scholen zorgen er van 14 september tot en met 9 oktober voor dat u heel makkelijk én duurzaam uw e-waste kunt inleveren. Zij doen namelijk mee aan de E-waste Race. Vanzelfsprekend wordt al het ingeleverde materiaal op de juiste manier afgevoerd – door medewerkers van Circulus-Berkel - en gerecycled.

Alles onder een dak
09 maart 2020

Alles onder een dak

Afval, grondstoffen, reiniging en groenonderhoud op één centrale plek - Nieuwe locatie officieel geopend - 850 inwoners op de open dag

Japanse duizendknoop in de tuin? Gebruik de grijze container!
26 augustus 2019

Japanse duizendknoop in de tuin? Gebruik de grijze container!

De plant(resten) en/of de grond waarin de Japanse duizendknoop plant heeft gestaan gooit u in de grijze container, of u voert het af naar het Recycleplein. Het afval hoort niet thuis in de groene container of op de composthoop.

Schone IJsseloevers; heb jij een goed idee?
08 september 2017

Schone IJsseloevers; heb jij een goed idee?

Heb jij een idee om zwerfafval rondom de IJssel te voorkomen en/of te verwijderen? Meld dat dan aan en win € 5000 om dat idee uit te voeren!

Pilot betere afvalscheiding in Deventer van start
09 maart 2017

Pilot betere afvalscheiding in Deventer van start

‘In Deventer zamelen we jaarlijks 94 kilo restafval per inwoner in. Daarin zit nu nog zo’n 20% tot 25% keukenafval (GF). En dat willen we apart inzamelen.’

Posters tegen hondenpoep in de Vijfhoek
01 maart 2017

Posters tegen hondenpoep in de Vijfhoek

Hondenpoep; iedereen heeft er een hekel aan. En het mag dan wel verplicht zijn om de poep van je hond op te ruimen, bepaald niet elke hondenbaasje houdt zich daaraan. Leerlingen van Montessorischool De Ontdekking in Deventer kwamen in actie.

Was deze informatie nuttig?

Heeft u tips om het beter te maken?

Bedankt voor uw feedback.