22 november 2019 Nieuw beleid gemeente Bronckhorst

Nieuw beleid gemeente Bronckhorst

Eind oktober heeft de gemeente Bronckhorst het nieuwe afval- en grondstoffenbeleid vastgesteld. Het doel is goede mogelijkheden te blijven bieden voor het scheiden van afval, maar kosten en opbrengsten meer met elkaar in evenwicht te brengen. Per 1 januari wijzigt daarom de inzameling en gelden er nieuwe tarieven.

Alle inwoners van Bronckhorst brengen restafval vanaf volgend jaar weg naar ondergrondse containers. Deze manier van inzamelen wordt ook wel 'omgekeerd inzamelen' genoemd. De grijze containers worden voor het laatst geleegd in de week van 20 t/m 24 januari 2020. Daarna worden de grijze containers opgehaald. Wie de grijze container wil houden, kan dit tegen bijbetaling van een extra vastrecht (€ 110,- in 2020). Inwoners die slecht ter been zijn of de grijze container om medische redenen willen houden, kunnen de grijze container blijven gebruiken. We noemen dit de zorgcontainer. Zij betalen geen extra vastrecht van € 110,-.

<< Weten waar de ondergrondse restafvalcontainers bij u in de buurt staan? Of waar u containers voor het scheiden van PMD, papier, glas, textiel of luiers vindt? Bekijk het op de Afvalvrij-app van Circulus-Berkel of klik hier >>

 

PMD ophalen aan huis tegen betaling, wegbrengen gratis

Vanaf 1 januari is het aan de weg zetten van de oranje container met PMD (plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankpakken) niet meer gratis. U betaalt per keer dat u de container laat legen € 1,54 (tarief 2020). Het wegbrengen van PMD naar de verzamelcontainers op de milieuparkjes blijft wel gratis.

Nieuw inzamelschema groene container

Het groente-, fruit- en tuinafval (GFT) wordt vanaf 1 januari in de winterperiode eenmaal per 4 weken ingezameld. In de zomerperiode blijft dit iedere 2 weken.

BEST-tas aanmelden

Wilt u dat uw volle BEST-tas wordt opgehaald, dan meldt u deze vanaf 1 januari 2020 van te voren aan via de app of website van Circulus-Berkel.

Nieuwe tarieven

Per 1 januari 2020 wijzigen de tarieven. Het vastrecht dat ieder huishouden betaalt, wordt verhoogd van € 84,96 in 2019 naar € 116,40 in 2020. Nieuw is daarnaast het extra vastrecht voor inwoners die de grijze container houden (€ 110,- in 2020) en het tarief per keer dat u de oranje container voor PMD laat legen (€ 1,54 per keer in 2020). Daarnaast gelden de variabele tarieven per inworp of aanbieding restafval en GFT. Deze tarieven zijn geïndexeerd. Met het wegbrengen van restafval bent u het voordeligst uit. Uitrekenen wat de nieuwe tarieven voor u betekenen? Ga dan naar de rekenhulp.

Meer informatie

Onder meer per post, via de gemeentepagina’s en via deze website informeren de gemeente Bronckhorst en Circulus-Berkel u over de wijzigingen. Inwoners van Bronckhorst krijgen eind november een eerste informatiebrief in de bus van de gemeente Bronckhorst en Circulus-Berkel. Hierin vindt u informatie over het wegbrengen van restafval, de mogelijkheid de grijze container te houden en hoe u zich hiervoor bij Circulus-Berkel aanmeldt. Ook staat in de brief informatie over de zorgcontainer en hoe u zich hiervoor via de gemeente aanmeldt. Wilt u de oranje container inleveren omdat u PMD liever wegbrengt, dan kan dit ook. Ook hier leest u meer over in de brief.

 Ga naar de speciale website voor meer informatie  

 Aanmelden om grijze container te houden of oranje container op te laten halen 

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws