31 januari 2020 Tuintjes fleuren containers op

Tuintjes fleuren containers op

In Apeldoorn zijn acht containertuintjes aangelegd. Wethouder Maarten van Vierssen opende de tuintjes bij de ondergrondse containers op het Monseigneur Nolensplein in Apeldoorn. De tuintjes zijn een proef van gemeente Apeldoorn en Circulus-Berkel om de omgeving van de containers aantrekkelijker te maken en te voorkomen dat afval naast de containers wordt geplaatst.

Plantenbakken van gerecycled plastic 

Afval dat naast containers wordt gezet, is voor veel inwoners een ergernis. Door de ondergrondse containers te voorzien van tuintjes, willen gemeente Apeldoorn en Circulus-Berkel de locaties groener en aantrekkelijker maken én de drempel verhogen om afval naast de containers te zetten.

Recycled materiaal

De tuintjes zijn geplaatst bij de containers voor glas, luiers, papier, pmd en textiel. De plantenbakken zijn ook gemaakt van het materiaal dat in de containers gescheiden kan worden: ze bestaan voor 100% uit recycled pmd en glas. In de bakken staan onderhoudsvriendelijke en wintergroene planten. Sommige planten zijn gekozen vanwege hun lekkere geur, andere omdat ze vlinders aantrekken.

Vergroenen

Gemeente Apeldoorn en Circulus-Berkel doen verscheidene proeven om het bijplaatsen van afval bij ondergrondse containers tegen te gaan. Zo is op sommige plekken de inrichting van milieuparkjes aangepast en hebben containers een speciale bekleding van fotomateriaal gekregen. Ook de containertuintjes zijn onderdeel van deze aanpak. Er is gekozen voor het Monseigneur Nolensplein omdat de containertuintjes goed passen bij het vergroenen van het plein dat plaatsvindt in het kader van de revitalisering van de openbare ruimte in de Staatsliedenbuurt. Wethouder Maarten van Viersen, die samen met twee jonge inwoners de tuintjes opende, hoopt van harte dat de leefomgeving met de tuintjes letterlijk en figuurlijk opbloeit, en sprak de wens uit om er ‘samen voor te zorgen dat wat mooi is, ook mooi blijft.’ 

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws