12 februari 2020 Visie Circulair Textiel overhandigd aan Ministerie Infrastructuur en Rijkswaterstaat

Visie Circulair Textiel overhandigd aan Ministerie Infrastructuur en Rijkswaterstaat

Een groot aantal partijen, waaronder Circulus-Berkel, heeft een 8-puntenplan gepresenteerd aan het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om textiel meer circulair te maken. 

Samen op weg naar circulair textiel

Woensdag 12 februari 2020 heeft CirkelWaarde/Circulus-Berkel als een van de samenwerkende partijen een stap gezet in de richting naar circulair textiel in Nederland.

Wegwerpproduct

De textielconsumptie neemt sterk toe terwijl de draag- en gebruikstijd afneemt. Textiel wordt een wegwerpproduct. Hoog tijd om deze trend te keren. In dat kader werkt het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aan het Beleidsprogramma Circulair Textiel. In het 8-punten plan “Visie Circulair Textiel” presenteren samenwerkende publieke partijen, gemeenten en uitvoeringsdiensten uit heel Nederland, de belangrijkste uitgangspunten aan het Ministerie.

Vergroten van waarde van textiel

Wij zijn verantwoordelijk voor de inzameling en verantwoorde verwerking van ons huishoudelijk textiel en zien graag dat we de waarde van textiel beter gaan behouden. Zoals het verlengen van de draag- en gebruikstijd door hergebruik en verlengingen van de levensduur door middel van bijvoorbeeld reparatie en wassen. Geen restafval in het textiel en geen textiel bij het restafval. En vooral: een goede recycling van de berg niet herdraagbaar textiel. Dat betekent dat er voldoende vraag moet komen naar gerecycled textiel. We vragen het ministerie deze punten in acht te nemen bij de inrichting van het Beleidsprogramma Circulair Textiel.

8-puntenplan

Op dit moment is er nog maar 1% circulair textiel kortom kansen genoeg, het kan! Nieuwsgierig naar ons 8-punten plan? Lees het hier.

Samenwerking

De samenwerkende partijen achter de visie zijn: CirkelWaarde - AVU, ROVA, Circulus-Berkel -, NVRD, Rd4, MidWaste, OMRIN, Twente Milieu, Metropool Regio Amsterdam en Gemeente Amsterdam

De foto toont de 'fiber sort machine' in Wormerveer die met behulp van geavanceerde technologie textiel sorteert. Foto Wieland Textiles.

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws