18 juni 2021 Bijennest of -zwerm ontdekt? Geef het door!

Bijennest of -zwerm ontdekt? Geef het door!

Bijen zijn belangrijke dieren! Zo zorgen bijvoorbeeld honingbijen voor de bestuiving van veel van onze voedselgewassen. Zonder bestuiving geen vruchten, maar ook geen zaden. Door bestuiving van veel wilde planten zorgen bijen bovendien voor biodiversiteit in de natuur.

De sterfte onder veel bijensoorten is helaas groot door onder meer gebrek aan voedsel en nestgelegenheid. Daarom zijn we in Nederland zuinig op de bijenvolken.

Zwermende bijenvolken

In de maanden mei t/m september komt het voor dat een bijenvolk haar kast of nest verlaat en gaat zwermen. De bijen strijken dan neer op een nieuwe plek of maken ergens een tussenstop. Dat kan in het openbaar groen zijn, maar ook in bijvoorbeeld tuinen. Ervaart u zo'n zwerm als overlast? De Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV) schiet graag te hulp. Want bijen zijn nuttige dieren.

Ervaart u overlast? Meld het bij de lokale imker

Via de webpagina van de NBV kunt u een imker in de buurt vinden. Klik op de landkaart en zoek een 'bijenkorfje' in uw woonomgeving. Iedere bijenkorf toont een link naar een lokale afdeling. Via de link komt u op de site en de contactgegevens van imkers. Uw melding is daar van harte welkom. De imker kan u van een bijenzwerm afhelpen. Hij of zij zorgt ervoor dat de dieren ergens anders hun nuttige werk voortzetten. Ook voor advies kunt u bij de imker terecht.

Meer tips

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws