Stormachtige start van ‘Zo Gefikst’-proef

Bewoners van de hoogbouwcomplexen aan De Dreef in Borgele kregen vorige week als een van de eersten het ‘Zo Gefikst!’-pakket uitgereikt. Hiermee kunnen ze meedoen aan de proef van Circulus-Berkel om groente- en fruitafval gescheiden in te zamelen. Een team van Deventer Schoon Familie doorstond een stevige voorjaarsstorm om de eerste pakketten aan te bieden. Veel bewoners zeggen toe om mee te doen aan de proef. ‘Een goed initiatief. We betalen namelijk veel meer nu, omdat we het groenafval niet kunnen scheiden.’

De bewoners van de flats in Borgele konden hun groente en fruitafval (GF) nog niet gescheiden aanbieden. Alles moest in de ondergrondse restafvalcontainer. Het komende jaar kunnen de flatbewoners deelnemen aan de proef “Zo GeFikst” en hun keukenafval (groente en fruit) scheiden en apart aanbieden. Vanaf 7 maart start de gescheiden inzameling.

DSF-team

Een team van zo’n acht vrijwilligers van Deventer Schoon Familie gaat de komende weken op pad in de drie deelnemende wijken Borgele, het Bergkwartier en Steinvoorde, met de “Zo Gefikst”-pakketten en een vragenlijst. Het is een gemêleerd team van Cambio-medewerkers, ROC-stagiaires en betrokken bewoners uit verschillende wijken in Deventer, die de bewoners vragen deel te nemen aan de proef. Je herkent ze aan de vrolijkgekleurde groene hesjes en de blauwe bus van Deventer Schoon Familie.

Inzamelpakket

Het DSF-team levert het inzamelpakket met een Recyclewijzer af bij de mensen thuis. Naast een keukenafvalbakje voor op het aanrecht krijgen ze onder meer een handige inzamelemmer met composteerbare zakken voor het groente- en fruitafval. Bij aanbellen blijkt dat de meeste bewoners de brief over de pilot al gelezen hebben. De eerste reacties zijn positief: ‘We gaan zeker meedoen’, ‘Het is goed voor het milieu’ en ‘Ik vind het geweldig, maar ik hoop wel dat iedereen meedoet.’ Toch zijn er ook wat sceptische reacties en sommige flatbewoners ervaren het gebrek aan ruimte als probleem. ‘Ik weet me geen raad meer met al die afvalbakken. Ik heb er gewoon geen ruimte voor.’

Theezakjes

Bewoners vinden het positief, dat ze elke week hun GF-emmer aan de straat kunnen zetten. Dat er bijvoorbeeld geen theezakjes en bloemen in de GF-emmer mogen, hadden verschillende bewoners echter niet verwacht. In de toekomst is het wel de bedoeling dat keuken- en tuinafval gescheiden wordt, vertelt DSF-teamleider Bram Damen. ‘Bloemen en theezakjes kunnen er nu niet in, omdat de grondstof dan minder waardevol wordt.’ Wat er verder wel en niet bij het keukenafval mag, staat op de Recyclewijzer. Een van de tips die middag: je kunt het opzoeken in de Afvalvrij App van Circulus-Berkel!

Nabuurschap

Een mooi voorbeeld van nabuurschap in de wijk is er deze middag ook. Een aantal deelnemers aan de proef biedt uit zichzelf aan om medebewoners op de etage te helpen met hun groente- en fruitafvalemmer als ze die niet zelf aan de straat kunnen zetten. Dit is ook een van de vragen van het DSF-team en meerdere mensen zeggen toe om hun buren te willen helpen als dit nodig blijkt.

Deventer Schoon Familie

Ook al is het guur en stormachtig, de DSF-vrijwilligers leggen geduldig uit hoe de pilot werkt en vertellen ondertussen ook enthousiast over het lidmaatschap van de Deventer Schoon Familie. Wat doe je dan, is een van de vragen. ‘Ik woon op de Worp en zamel een keer in de maand op de zaterdagochtend met een aantal mensen het zwerfvuil langs de uiterwaarden in. Je bent samen bezig in de wijk en je doet iets voor het milieu’, vertelt een van de DSF-vrijwilligers.

‘Zo Gefikst’, dacht het team van Deventer Schoon Familie aan het begin van de middag. Maar niet iedereen blijkt thuis te zijn. De DSF-medewerkers komen dus nog een keer terug. Mochten de mensen dan nog niet thuis zijn, kunnen ze het pakket op vertoon van hun milieupas ophalen bij Cambio aan de Diepenveenseweg.

Gepubliceerd op 02 maart 2017