16 februari 2017 Proef keukenafval in Deventer van start

Proef keukenafval in Deventer van start

In Deventer start op 7 maart een proef met het scheiden en apart aanbieden van keukenafval (GF, groente- en fruitafval). De pilot heeft de naam Zo GeFikst! meegekregen.

 

Proef met GF in Deventer: Zo GeFikst!

Circulus-Berkel voert in opdracht van de gemeente Deventer vanaf 7 maart een proef uit met de aparte inzameling van keukenafval. Dat gebeurt in twee stadsdelen: het Bergkwartier en enkele hoogbouwcomplexen in Borgele. Ook in een deel van de wijk Steinvoorde, waar al GFT wordt ingezameld, gaat een proef met GF van start.

Bewoners in de proefwijken ontvangen hierover een brief tussen 15 en 19 februari. De brief kondigt ook aan dat er een vrijwilligersteam van de Deventer Schoon Familie langs de deuren gaat om te polsen of bewoners willen meedoen. Het team legt uit wat het proefproject inhoudt en noteert deelname. Het team komt langs tussen 20 februari en 20 maart.

Proef Bergkwartier en Borgele

Tot het einde van dit jaar kunnen bewoners van het proefgebied Bergkwartier en Borgele hun keukenafval (groente- en fruitafval, GF) scheiden en apart aanbieden. Zij ontvangen bij deelname 

  • een keukenafvalbakje voor op het aanrecht 
  • een handige inzamelemmer om het keukenafval in aan te bieden
  • drie rollen composteerbare zakken.

Het keukenafval wordt daar vanaf 7 maart wekelijks opgehaald.

Voor het Bergkwartier en de hoogbouw in Borgele geldt dat daar nu geen mogelijkheden zijn om het keukenafval apart aan te leveren, terwijl er wel behoefte aan bestaat. Circulus-Berkel hoort van hen graag tijdens en na afloop van de proef wat hun ervaringen en vragen zijn. Een nieuwsbrief via e-mail en de Facebookpagina Zo GeFikst! spelen hierin een belangrijke rol.

Proef Steinvoorde

Voor de bewoners in de laagbouwwijk Steinvoorde ligt de situatie anders. Zij beschikken over een GFT-container en zijn dus in staat om hun keuken- en tuinafval gescheiden aan te bieden.

Van deze bewoners vragen we iets anders: hun medewerking bij het vinden van antwoorden op de vraag of en hoe we nog meer keukenafval uit het restafval kunnen houden. Uit onderzoek blijkt namelijk dat er nog best veel GF in het restafval belandt: bijna een derde deel van het restafval bestaat uit keukenafval. En dat willen we verminderen, want zo gaat toch een waardevolle grondstof verloren.

Huishoudens in Steinvoorde ontvangen bij deelname het aanrechtbakje om het keukenafval in de keuken te scheiden. Wij horen ook van hen graag tijdens en na afloop van de proef wat hun ervaringen en vragen zijn. De nieuwsbrief via e-mail en de Facebookpagina Zo GeFikst! spelen hierin een belangrijke rol. In Steinvoorde is de proef dus vooral gericht op communicatie, overdracht en uitwisseling van kennis en ervaringen.

Waarom alleen keukenafval en geen tuinafval?

Het is in de toekomst waarschijnlijk mogelijk om keukenafval (GF) en tuinafval apart van elkaar te verwerken en het aandeel keukenafval beter te ‘verwaarden’ dan nu gebeurt. In de proefperiode willen we de mogelijkheden verkennen. Om die reden richten we ons alleen op keukenafval.

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws