Prins Willem Alexander-school en De Branink gaan voor een schone wijk


Maandag 11 september zijn de Prins Willem Alexander-school en de Branink in Laren van start gegaan met de eerste schoonmaakactie van ‘Schoon belonen’. De leerlingen van beide scholen gaan om en om (bij elkaar acht keer per jaar) een groot gebied rondom de scholen schoonmaken. Bert Groot Wesseldijk, wethouder afval van de gemeente Lochem, sprak de kinderen toe en gaf het startsein.

Alle groepen van deze twee scholen worden betrokken bij de actie. De groepen 1 en 2 ruimen het gebied rondom de school op, de andere groepen pakken het gebied bij de Bakkerij, de Kamp, de Akker, Verwoldseweg, Dorpsstraat en de Rengersweg (in het dorp) aan.

Schoon belonen

Met het project ‘Schoon belonen’ kunnen scholen, sportclubs en andere verenigingen samen zorgen dat flesjes blikjes en andere verpakkingen worden opgeruimd en ingezameld. Dit leidt niet alleen tot een schonere omgeving, maar ook tot een mooie beloning. Per vierkante kilometer die aantoonbaar schoner is geworden wordt er namelijk 100 euro ter beschikking gesteld aan de school (of de vereniging) om - in overleg met Circulus-Berkel - te besteden. Het maximum dat verdiend kan worden is € 400 per school of vereniging.

Samenwerken

De gemeente Lochem, Circulus-Berkel en Stichting Welzijn Lochem werken samen om ‘Schoon belonen’ tot een succes te maken. De gemeente maakt het programma mogelijk en stuurt het beleidsmatig aan. Circulus-Berkel faciliteert met mankracht en materiaal zoals prikstokken, handschoenen, hesjes en vuilniszakken en Stichting Welzijn Lochem verzorgt de contacten met de deelnemers.

Waarom ‘Schoon belonen’?

‘Schoon belonen’ is een pilot waarbij gemeenten en maatschappelijke organisaties samenwerken om zwerfafval in Nederland zoveel mogelijk te voorkomen en te bestrijden. Het project is een initiatief van de VNG, Natuur & Milieu en het Afvalfonds Verpakkingen. Het is een uitbreiding van het ‘Cleanwise’-programma dat inwoners stimuleert om afval te scheiden en door educatie en voorlichting mensen bewust maakt van de impact van afval.  De gemeente Lochem is een van de honderd gemeente die meedoen met schoon belonen.

Aanmelden? Dat kan in de gemeente Lochem én in de gemeente Deventer!

Elke school of vereniging in de gemeente Lochem of Deventer die zich wil inzetten voor een schonere omgeving kan zich aanmelden.
Neem in Lochem contact op met Hugo Schoute van Stichting Welzijn Lochem voor een vrijblijvend gesprek over de mogelijkheden. Dat kan via telefoon 06 45 64 08 25, of door het sturen van een mail.
In Deventer kun je een mailtje sturen naar CleanwiseDeventer. De Hovenschool beet daar vorig jaar al het spits af.

Meer weten over ‘Schoon belonen’? Kijk dan op de website van Nederland Schoon.

Gepubliceerd op 17 september 2017