OpruimKaravaan in Deventer

Zaterdag 25 maart was het Landelijke Opschoondag. Een dag waarop mensen door het hele land leuke en gezellige schoonmaakacties organiseren om samen hun buurt of straat schoon te houden. Ook in Deventer worden er op die dag – door bewoners, in samenwerking met de Deventer Schoon Familie – verschillende acties gehouden.
Maar Deventer doet meer! Van maandag 20 t/m donderdag 30 maart was de OpruimKaravaan in Deventer! Bewoners, scholieren, winkeliers en verenigingen van het Landsherenkwartier/Oranjekwartier en van De Zandweerd kregen de gelegenheid wel heel opgeruimd aan het voorjaar te beginnen. Samen met de Deventer Schoon Familie, Cambio, Circulus-Berkel en Het Groenbedrijf gingen twee teams in de wijken aan de slag.

Zowel Zandweerd als het Landsherenkwartier/Oranjekwartier hadden een eigen team dat bestond uit actieve bewoners uit de wijk én een lid van het DSF-team.
De beide teams kregen uit handen van Henk Knip een starterspakket met veiligheidshesjes, veiligheidsvoorschriften én – heel belangrijk – een overzicht van het aantal punten dat ze kunnen verdienen door allerlei activiteiten te ontplooien én wat het een team aan punten kost om bijvoorbeeld een veegmachine te ‘huren’.

Team Lansherenkwartier/Oranjekwartier

Team Zandweerd

Basis

Want dat is de basis van de OpruimKaravaan: bewoners gingen, met ondersteuning van de Deventer Schoon Familie in hun eigen wijk en buurt aan de slag om hun straten, pleinen en parken zo schoon en netjes mogelijk te maken. Ook een aantal scholen deed mee.
Daarbij konden ze de hulp inroepen van de medewerkers van bijvoorbeeld Cambio en Het Groenbedrijf. Maar dat laatste was niet helemaal gratis: het kost immers geld om professionals aan het werk te hebben. Belangrijk is dat de bewoners nu zelf invloed hadden op de inzet van deze professionals.

Deals

Het is natuurlijk heel fijn als er veel acties worden georganiseerd tijdens de Karavaanweken. Maar nog mooier is het als bewoners zich committeren aan structurele acties, die ook na maart worden uitgevoerd. Daarvoor konden ze deals sluiten met Cambio en Het Groenbedrijf. Kleine contractjes, bekrachtigd met een handtekening. Zo houden we Deventer samen schoon en groen.

En de winnaar is…

Voor alle acties en deals kregen de teams punten. Punten vielen er ook te verdienen door publiciteit te genereren op Social Media. En door het oordeel van een deskundige jury die keek welke buurt het beste resultaat heeft behaald. Die buurt werd de winnaar van de OpruimKaravaan Deventer 2017.
Op een zeer zonnige bijeenkomst op 30 maart maakte Henk Knip bekend dat de Zandweerd de meeste punten had behaald en daarmee de winnaar is geworden.

De OpruimKaravaan gaat verder…

Op 24 mei is er nog een laatste bijeenkomst met de wijkwethouders van de beide wijken. Daarna neemt de gemeente Doesburg het stokje van Deventer over. Circulus-Berkel wil in de acht gemeenten waar ze actief is bewonersparticipatie bevorderen. Samen met partijen in die gemeenten wordt er gekeken naar een OpruimKaravaan op maat. De ene gemeente is immers de andere niet…

Gepubliceerd op 30 maart 2017