22 februari 2021 Onderhoud van laanbomen

Onderhoud van laanbomen

Begin januari zijn we gestart met het onderhoud van laanbomen in het westelijk deel van de gemeente Lochem. Het gaat om het gebied in en rond de voormalige gemeente Gorssel.

Langs de wegen in het buitengebied staan maar liefst 55.000 bomen. Ze zijn belangrijk voor ons landschap, dus we zijn er zuinig op. Door goed onderhoud en verjonging in etappes krijgen we een aantrekkelijk en veilig landschap met bomen in verschillende soorten, leeftijden en structuren. Langs onze wegen in het buitengebied kunnen bomen ouder worden dan bijvoorbeeld in de kernen. Veiligheid staat daarbij voorop; als een boom een gevaar oplevert, dan wordt deze gekapt. Dit noemen we risicokap en doen we tegelijk met de snoeiwerkzaamheden. 

Deze keer het deelgebied rondom voormalige gemeente Gorssel

Het controleren op veiligheid en snoeien van de laanbomen gebeurt in ‘deelgebieden’. De afgelopen vier winterseizoenen zijn laanbomen in een groot deel van de gemeente gesnoeid. Dit jaar zijn de bomen aan de beurt die de afgelopen vier jaar nog niet zijn gesnoeid. 

Deze bomen staan vooral in het westelijke deel van de gemeente, in en rondom de voormalige gemeente Gorssel. Het gaat om ongeveer 10.000 laanbomen. Bij het snoeien werken we vanaf de buitenranden richting het midden. 

Om het gebied beter te bekijken klikt u op de kaart naast deze tekst.

 

Snoeien houdt meestal in het opkronen van bomen en het verwijderen van dood hout. Opkronen is het verwijderen/snoeien van takken tot de gewenste hoogte van de kroon. Dit werk voeren we uit met een hoogwerker. Bomen kunnen er na een goede snoeibeurt vaak weer jarenlang tegenaan. Aanwonenden ontvangen een brief over de werkzaamheden.

Over bovenstaande kaart

  • Wij streven naar een zo actueel mogelijke kaart. Daarbij zijn kleine tussentijdse wijzigingen in de planning niet uitgesloten.
  • In een enkel geval komt het voor dat in het vroege voorjaar al broedende vogels zijn gesignaleerd en werkzaamheden lokaal opschorten. We doen er ook dan alles aan om de veiligheid voor de omgeving te borgen.
  • Vormt een dode of zieke boom een acuut gevaar voor de omgeving?  De gemeente besluit dan tot noodkap. Deze werkzaamheden vindt u dus niet op bovenstaande kaart.

Wat als een boom erg ziek is?

Soms is een boom ziek of aangetast en (bijna) niet meer levensvatbaar. Ook niet na flink terugsnoeien. Om omgevingsrisico's te voorkomen gaan we over op risicokap. Dit doen we tegelijk met snoeiwerkzaamheden. In dit gebied zijn de risicobomen inmiddels gekapt. Vaak krijgen de gezonde bomen daarna wat meer licht en ruimte. Op dit moment staan er ongeveer 700 gemeentelijke risicobomen verspreid over het hele buitengebied van de gemeente Lochem.

Overlast beperken

Tijdens de werkzaamheden beperken we de overlast voor buurt en weggebruikers zoveel mogelijk. Op de plek van de snoei- en kapwerkzaamheden worden de wegen korte tijd en gedeeltelijk afgezet.

Vragen?

Neem bij vragen over het onderhoud van de bomen contact op de collega's van Circulus-Berkel BuitenRuimte. Dat kan digitaal of via het servicenummer 0900 9552. 

 
Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws