18 april 2017 Nieuwe boompjes voor Anne Frankschool

Nieuwe boompjes voor Anne Frankschool

Nieuwe kastanjeboompjes voor Anne Frankschool

Op het schoolplein van de Doesburgse Anne Frankschool prijkt een 'nieuw' Anne Frankboompje. Het vorige boompje - door vandalen vernield - was niet meer te redden. Een kweker had nog zaailingen van de originele kastanjeboom uit de tuin van het Achterhuis. Circulus-Berkel BuitenRuimte-collega's plantten een nieuwe nakomeling op het schoolplein. Maar ook de schoollocatie in Ellecom kreeg een eigen 'Anne Frankboompje'.   

Bijzondere datum

Op dinsdag 18 april namen de kinderen van de Doesburgse Anne Frank Montessorischool het boompje formeel ‘in ontvangst’. Die datum was bewust gekozen: op 18 april 1944 schreef Anne in haar dagboek over het ontluikende voorjaar in deze witte paardenkastanje.

"April is inderdaad schitterend, niet te warm en niet te koud met zo nu en dan een regenbuitje. Onze kastanje is al tamelijk groen, hier en daar zie je zelfs al kleine kaarsjes".

Twee boompjes

Op het schoolplein stond al een nazaat van de kastanje die ooit de tuin van het Achterhuis sierde. Het boompje werd in maart helaas vernield. De Groningse kweker en Circulus-Berkel boden de school daarop twee boompjes aan: één voor de schoollocatie Ellecom (waar nog niet eerder een boompje stond) en één voor de locatie in Doesburg. De collega’s haalden de boompjes naar Doesburg en plantten ze onlangs - onder toeziend oog van de kinderen – alvast op beide schoolpleinen.

Herdenkingsplaat

Het ‘formele’ momentje stond in Doesburg echter gepland voor 18 april, de dag waarop Anne Frank haar prachtige waarneming schreef over de kastanje. Terwijl iedereen in een cirkel om het boompje stond vertelde schooldirecteur Martijn Helmers kinderen en ouders over de geschiedenis van de boom.

Philip Salm, unitmanager BuitenRuimte bood de school voor beide locaties een herdenkingsplaat aan met het citaat van Anne. Quincy uit groep 5 mocht de plaat onthullen en voorlezen. Salm: “Anne hield van de boom, net als jullie. Als je van iets of iemand houdt dan zorg je er goed voor”. De kinderen voegden de daad bij het woord en gaven tot slot hun nieuwe kastanjeboompje water.

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws