23 april 2019 Naomi-s Blog

Naomi-s Blog

Het is deze week, van 20 tot 27 april, de allereerste Week van Tweedehands textiel. Tijdens deze week, een initiatief van ReShare, vraagt ook Circulus-Berkel aandacht voor hergebruik van textiel. Onze trainee Naomi Jansen, afgestudeerd textielkundige, blogt er deze hele week over.  

Naomi’s Choice 

Naomi Jansen volgde een HBO-opleiding mode en textiel en is trainee bij Circulus-Berkel. Daar houdt zij zich onder meer bezig met educatie over afvalscheiding. Wij vroegen haar vijf blogs te schrijven over de vraag: hoe kun jij als consument bijdragen aan een duurzamere mode-industrie en textielketen? Welke keuzes brengt dat met zich mee? Naomi, go girl, go!

Aflevering 5: Vintage is hot!

Steeds meer mensen zijn “into the vintage”-kleding. Vintage betekent tweedehands: andere mensen hebben het kledingstuk al eerder gedragen. Hoe tof is het om een kledingstuk te vinden waar iemand anders veel plezier van heeft gehad en jij er nog een keer veel plezier van kan gaan hebben. Als je goed zoekt vind je de mooiste items voor een veel lagere prijs dan ze nieuw hadden gekost. 

Je kunt vintagekleding kopen in een winkel voor tweedehands spullen, maar ook steeds meer websites maken het mogelijk om tweedehandskleren te kopen. Bijvoorbeeld United Wardrobe. United Wardrobe is een soort marktplaats voor kleding, schoenen en accessoires. Je kunt hier tweedehandskleding kopen maar ook zelf verkopen. Hun missie is om tweedehands kleding overal ter wereld de norm te maken. Er is al zo veel kleding op deze planeet beschikbaar. Waarom zouden we altijd maar nieuwe kleding kopen als er al zo veel leuks is?

Toch liever rondstruinen in een fysieke winkel? Denk dan eens aan de ReShare store, in Apeldoorn of Arnhem, of een kringloop bij jou in de buurt. In de grote steden is Episode aan te raden. Je kunt deze tweedehandswinkel in Utrecht, Den Haag, Haarlem, Rotterdam, Brussel, Kopenhagen, Parijs en Antwerpen vinden. 

Toch kleding over? Gooi kleding nooit bij restafval, geef ‘t aan ReShare


Aflevering 4: Manage je kledingkast

Praktische tips voor het organiseren van jouw kledingkast: haal eens alles uit je kast en je zult versteld staan wat je allemaal tegenkomt en welke nieuwe combinaties je kunt maken. Misschien kom je zelfs een aantal kledingstukken tegen die je niet meer aandoet. Neem eens de tijd om je kledingkast goed door te spitten en alle kleding die je niet langer gebruikt te te doneren, te hergebruiken, of zelf te recyclen door het te vermaken tot keukenschorten, kinder- of poppenkleding.

Is je kledingkast weer op orde? Dan kun je met jezelf afspreken dat je voor elk item wat je koopt, ook een kledingstuk uit je kledingkast wegdoet. Op deze manier denk je toch net iets beter na voordat je een nieuw shirtje, broek of jurkje aanschaft.

Of probeer eens de capsulekast. Een capsulekast betekent dat je maar een aantal kledingstukken in je kast heb die je gemakkelijk met elkaar kunt combineren. Dit scheelt je geld maar vooral veel tijd! Je hoeft ’s ochtends veel minder lang na te denken wat je vandaag toch weer eens aan gaat doen. Hoe minder spullen, hoe minder stress. Less is more!

Toch kleding over? Gooi kleding nooit bij restafval, doe het in de Best-tas en geef ‘t zo door aan ReShare #WvTT #reshare.

Lees hieronder Naomi’s vorige bijdragen.


Aflevering 3: Wees bewust van je koopgedrag

Als jij een leuk shirtje, broek of jas ziet, koop jij het dan ook direct? Of denk je eerst aan wat je thuis nog hebt liggen? Gemiddeld dragen Nederlanders zo’n 20 procent van wat er de kledingkast hangt niet. Pure verspilling.

Een duurzamere garderobe begint dan ook met minder kopen. Wees kritisch en vermijd impulsaankopen. Stel jezelf eerst de vraag: heb ik dit echt nodig? Kan ik dit combineren met andere producten? Past het? Hoe voel ik mij hierin? Ga ik dit echt dragen en hoe lang doe ik ermee?

Doe ook eens een koop-niet-uitdaging. Spreek met jezelf af om een maand geen nieuwe kleding te kopen of zelfs langer. Hoe lang houd jij het vol om niets te kopen?  

Toch kleding over? Gooi kleding nooit bij restafval, geef ‘t aan ReShare. Dat kan bijvoorbeeld via de BEST-tas.

#WvTT #reshare


Aflevering 2: Organiseer een kledingruil

Te veel kleding in je kast. Kleding die je niet meer aan doet. Of kleding die je niet meer past. Maak er andere mensen blij mee! Organiseer een kledingruil!

Een kledingruil organiseren hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Nodig je vriendinnen, vrienden of familie uit. Vraag of iedereen overtollige kleding mee wilt nemen en je hebt al een geslaagde kledingruil. Ontzettend gezellig en je vult er zo een middag of avond mee.

Wil jij jouw kledingruil nog net iets professioneler maken? Lees dan deze vier tips:

1. Om het op een zo eerlijk mogelijk manier te doen kun je ervoor kiezen om te werken met knopen. Een jeans heeft een waarde van 3 knopen. Een shirtje heeft een waarde van 1 knoop. Als jij drie shirtjes hebt ingeleverd kun jij er één jeans voor terugruilen.

2. Maak afspraken dat iedereen een X-aantal kleren mee mag nemen. Deze kleren moeten in een goede staat zijn. 

3. Zorg voor een goede plek waar je kunt ruilen. Het is fijn als er ruimte is om de kleding netjes op te hangen en te sorteren zodat iedereen de items goed kan zien en eventueel passen.

4. Toch kleding over? Gooi kleding nooit bij restafval, geef het aan ReShare!

#WvTT #reshare


Aflevering 1: slecht en goed nieuws

De mode-industrie heeft mij van jongs af aan geïnteresseerd. Maar tijdens mijn studie mode en textielkunde kwam ik erachter dat de mode- en textielindustrie helemaal geen rozengeur en maneschijn is.

Oké, laten we maar gelijk met het slechte nieuws beginnen: de mode-industrie hoort tot de meest vervuilende industrieën. Er is veel overproductie en dat leidt tot een enorme aanslag op onze planeet. De kwaliteit van textiel gaat achteruit. De arbeidsomstandigheden van de werknemers die onze kleding maken zijn soms onmenselijk. Dit inzicht betekende een omslag in mijn denken. Sindsdien houd ik me steeds meer bezig met duurzaamheid en goed zijn voor mens en natuur.

En dan nu het goede nieuws, want jij en ik kunnen samen zorgen voor een duurzamere mode-industrie. Hoe? Lees in deze Week van tweedehands textiel mijn 5 tips! 

#WvTT #reshare

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws