13 juli 2018 Groene stroom uit gft beschikbaar voor Bronckhorsters

Groene stroom uit gft beschikbaar voor Bronckhorsters

Groene stroom uit eigen gft beschikbaar voor Bronckhorsters

Attero verwerkt het groente-, fruit- en tuinafval (gft) uit Bronckhorst tot hoogwaardige compost en groene stroom. Inwoners van de gemeente Bronckhorst kunnen vanaf nu deze ‘eigen’ groene stroom via AGEM afnemen. Attero, AGEM Achterhoek Energie, de gemeente Bronckhorst en Circulus-Berkel tekenden hiervoor op 12 juli de samenwerkingsovereenkomst.

De verwerking van het gft uit Bronckhorst gebeurt op de locatie Wilp-Achterhoek van Attero en bestaat uit de combinatie vergisten en composteren. Een deel van de geproduceerde groene stroom gaat Attero leveren aan AGEM. Deze overeenkomst geldt voor de periode tot en met 31 maart 2019 en kan maximaal één keer met één jaar worden verlengd. De vier partijen hebben op 12 juli het contract getekend.

Vergroening elektriciteitsverbruik

Attero ontvangt als producent van duurzame energie zogeheten Garanties van Oorsprong (GvO’s). Dat geldt ook voor de groene stroom uit het biogas dat ontstaat door gft te vergisten. AGEM ontvangt van Attero de garanties van oorsprong (GVO’s) en zal deze uitsluitend inzetten voor inwoners, bedrijven en organisaties uit Bronckhorst die verbonden zijn aan AGEM. Zo kunnen zij hun energieverbruik vergroenen. AGEM kan zo aantonen dat de energie die zij verkoopt aan afnemers binnen de gemeente Bronckhorst ook echt groen is. Het aantal GVO’s is uiteraard gekoppeld aan de hoeveelheid gft die Circulus-Berkel uit de gemeente Bronckhorst aanlevert op de Attero locatie Wilp.

Duurzaamheid

Door gezamenlijk op te trekken, sluiten de vier partijen de kringloop van gft dichtbij huis. Dat draagt bij aan een duurzamere samenleving. Inwoners van Bronckhorst vullen hun groene container en zetten die aan de weg. Circulus-Berkel zamelt het gft in en levert het af bij Attero in Wilp-Achterhoek. Een deel van het gft vergist Attero en dat levert biogas op. Speciale motoren zetten het biogas om in groene stroom. Het organisch restmateriaal uit de vergister composteert Attero tot hoogwaardige compost voor de land- en tuinbouw en als grondstof voor opgezakte compostproducten.

Over AGEM

AGEM biedt inwoners, bedrijven en organisaties in Bronckhorst de mogelijkheid lokaal opgewekte duurzame energie af te nemen en eigen geproduceerde energie lokaal af te zetten. Kijk voor meer informatie op de website van AGEM Achterhoek Energie.

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws