Steeds vaker worden grijze huisvuilzakken aangetroffen bij het PMD. Daardoor kan niet worden gecontroleerd wat de inhoud is en vindt afkeur plaats. Gebruikt u een zak voor het afvoeren van uw plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartons? Dan geven wij graag het advies alleen transparante zakken te gebruiken.

De grijze zak is in het nieuws. Mag die nu wel of niet gebruikt worden voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen (blik) en drankpakken (PMD)? We adviseren onze bewoners het volgende.

Wordt PMD bij u in zakken opgehaald?

Gebruik dan bij voorkeur doorzichtige plastic zakken die u online kunt bestellen of via afhaalpunten kunt ophalen.

Brengt u PMD in zakken zelf weg?

Gebruik ook dan alleen transparante zakken. Dit hoeven echter niet de officiële PMD-zakken te zijn. Deze zijn vaak ook te groot voor de inworp-opening van de container. U kunt gebruik maken van doorzichtige pedaalemmerzakken die bij veel supermarkten te koop zijn.

Gebruikt u een oranje container voor PMD?

Ook dan kunt u gebruik maken van doorzichtige plastic pedaalemmerzakken, maar dat hoeft niet. Veel burgers verzamelen hun PMD in de keuken in een aparte afvalemmer of reserveren bij het koken een hoekje van het aanrecht om verpakkingen te verzamelen. Deze worden dan zonder zak in de oranje container gedeponeerd.  

Gebruik liever geen grijze vuilniszakken voor PMD.

Houd verder rekening met de volgende aanbiedregels:

  • Zorg dat verpakkingen leeg zijn
  • Doppen en deksels mogen op de verpakking blijven zitten
  • Buig deksels van conservenblikken naar binnen
  • Vouw drankpakken plat en doe de dop er weer op

Wat hoort bij PMD?

Gooi alleen verpakkingen van plastic, metalen of drankpakken in PMD-zak of oranje container. Raadpleeg de lijst als u twijfelt of iets bij PMD mag.

Campagne in het najaar

Om onze bewoners te helpen hun PMD goed te scheiden en zo de kwaliteit van PMD te verhogen, zal na de zomer een campagne starten.

 

 

 

Gepubliceerd op 25 juli 2017