Eerste afvalbak verplaatst in Colmschate Noord

Vrijdag 26 januari is aan het Wilgehaantje in Colmschate Noord (Deventer) de eerste afvalbak verplaatst in het kader van het Afvalbakkenplan dat in mei 2017 is vastgesteld door het college van B&W. Wethouder Frits Rorink, die milieu en duurzaamheid in zijn portefeuille heeft, wilde de medewerkers van Cambio/Circulus-Berkel en Het Groenbedrijf daarbij wel een handje te helpen!

Conform het afvalbakkenplan is de afgelopen maand in heel Colmschate kritisch gekeken naar de afvalbakken. Staan ze op de juiste plek? Staan er te veel of juist te weinig? Zijn ze heel? Worden ze veel gebruikt? Deze monitoring heeft ertoe geleid dat er een lijst is gemaakt van locaties waar afvalbakken verwijderd of juist geplaatst moeten worden. De komende maand gaan medewerkers van Cambio/Circulus-Berkel én het Groenbedrijf er samen voor zorgen dat het plan wordt uitgevoerd.

Verplaatsen

Renaldo Brink (Cambio) en René van Beek (Het Groenbedrijf) staan op vrijdagmorgen 26 januari klaar om een afvalbak te verwijderen aan het Wilgehaantje. De bak staat bij een vroegere bushalte en de mannen vinden er tijdens hun rondes nauwelijks afval in. Hoog tijd dus om hem weg te halen. De bak verhuist naar een plek aan de Zwaluwenburg in dezelfde wijk.
Wethouder Frits Rorink komt de mannen – symbolisch – een handje helpen met het uitgraven van de afvalbak. ‘Kijk’, wijst hij naar de overkant. ‘Daar is een bushalte, mét een afvalbak. En een eindje verderop staat er ook een. Drie in zo’n klein gebied is echt niet nodig. Hier zie je dus meteen waarom dit een goed idee is!’
De afvalbak krijgt een nieuwe plek aan de Zwaluwenburg, vlak bij een bruggetje. Renaldo: ‘Daar vinden we vaak zwerfafval, met een afvalbak wordt dat vast minder!’

Alle wijken

Bakken die op onnodige plekken staan zorgen voor extra kosten (plaatsen, onderhoud, legen). Toch is het plan niet bedoeld om het aantal afvalbakken te verminderen, het gaat erom dat er op de juiste locaties voldoende bakken staan.
Circulus-Berkel en de gemeente Deventer hebben samen criteria opgesteld waar een plek voor een afvalbak aan moet voldoen. Zo worden er in het buitengebied zo min mogelijk afvalbakken geplaatst: recreanten worden verondersteld hun afval mee naar huis te nemen. Afvalbakken horen wel bij  bijvoorbeeld (speel- en hang)plekken voor oudere jongeren, bij bankjes, bij intensief gebruikte bushaltes, bij parkeerplaatsen en – garages en in winkelcentra.
Vanzelfsprekend zijn er ook criteria vastgelegd voor de afvalbak zelf: waar moet de bak aan voldoen als het gaat om gebruiksgemak en onderhoud?
De komende maanden worden een voor een alle wijken in Deventer aangepakt. Eerst wordt geïnventariseerd waar bakken verwijderd, verplaatst, toegevoegd of hersteld moeten worden, daarna wordt dat plan uitgevoerd. Over een aantal maanden is de herschikking van de afvalbakken in heel Deventer afgerond.

Deventer Schoon Familie

Bewoners die een actieve rol vervullen in het schoonhouden van de openbare ruimte worden betrokken. Zijn weten immers vaak als geen ander waar een afvalbak meerwaarde heeft in de strijd tegen zwerfafval. De Deventer Schoon Familie onderhoudt de contacten met bewoners.

In deze reportage van DRTV vertelt wethouder Frits Rorink over het Afvalbakkenplan.

Gepubliceerd op 27 januari 2018