03 november 2017 Ecologisch beheer Berkeloever

Ecologisch beheer Berkeloever

Anders maaien voor gevarieerde Berkeloevers

In hartje Lochem is de Berkel afgelopen jaren aantrekkelijker geworden voor mens én natuur. Het traject tussen de brug in de Goorseweg en de Larenseweg ontwikkelt zich tot een ecologische verbindingszone. Ook de oevers krijgen een ecologisch karakter en daarmee een andere aanblik. Dat doen we door 'gefaseerd maaien'.

Maaien in fases

In de afgelopen weken zijn de oevers in het traject ‘gefaseerd gemaaid’. Over stroken van 50 meter zijn het riet en de ruigte afgemaaid, daartussen is steeds 50 meter begroeiing blijven staan. De oevers hebben daarmee een ander aanzicht gekregen.


Vóór het maaiproces                                        Gefaseerd maaien

 

Ecologisch beheer

Het aanzicht is in eerste instantie wennen, maar op termijn genieten we van gevarieerdere oevers. Natuurlijke oevers, voor zowel flora als fauna.

Waarom gefaseerd maaien?

Robert van Iersel, hoofd civiel en groen bij Circulus-Berkel BuitenRuimte: "De oeverbegroeiing is een schuilplaats voor insecten, water- en kleine landdieren. Met gefaseerd maaien sparen we die leefomgeving voor dieren."

De aanpak bevordert bovendien de kruiden- en plantengroei die zorgt voor een rijkere vegetatie. Robert: "En ook dat is weer aantrekkelijk voor dieren; met het ‘nieuwe maaien’ willen we bijdragen bij aan ecologische kwaliteit in en rondom het water." De oeverstroken die nu niet gemaaid worden zijn volgend jaar aan de beurt.

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws