Deventer wordt bladschoon!

Vier veegwagens, twee zuigwagens, een maai-zuigwagen, een grote trekker met bladblazer (heel geschikt voor fietspaden), elektrische en motorische bladblazers en bosmaaiers. Met al dat materieel gaan zo’n 50 medewerkers van Cambio (Circulus-Berkel) en Het Groenbedrijf tussen 13 november en 15 december op pad om de gemeente bladschoon te maken.

Ze verwijderen blad op straten, stoepen, fietspaden en pleinen. En passant verwijderen ze ook onkruid dat rondom obstakels (bijvoorbeeld lantaarnpalen en verkeersborden) staat. Door in deze periode de handen in een te slaan en samen te werken, lukt het meestal ook om in zes weken tijd al het blad op te ruimen.


‘Een mooie actie’, spreekt wethouder Frits Rorink de harde werkers toe, als hij aanschuift tijdens het jaarlijkse “bladontbijt” aan de Diepenveenseweg. ‘Ik fiets veel in Deventer en overal zie ik jullie aan het werk om het blad en een deel van het onkruid weg te halen. Dat doen jullie goed en dat mag best eens gezegd worden!’
Hij doet ook een oproep aan de bewoners van Deventer om zelf een steentje bij te dragen en ook de bezem ter hand te nemen. Cambio en Het Groenbedrijf zorgen er voor dat bij elkaar geveegd blad wordt opgehaald en afgevoerd.

Mest

In het groen is blad een prima meststof, op de straten kan het gevaarlijk glad worden en bovendien biedt het een rommelige aanblik. Het blad dat wordt verzameld, wordt omgezet in mest: een deel wordt gecomposteerd, een ander deel gefermenteerd. Dat laatste proces levert een hoogwaardige meststof op die boeren graag gebruiken.

Bladverzamelwedstrijd

In de weken voor de bladactie hebben 3500 leerlingen van Deventer basisscholen al het nodige voorwerk verricht: zij hebben bladeren verzameld in de omgeving van de scholen. Adwaita (locatie Kerkstraat) en Sancta Maria mogen zich de winnaars van de Bladbokaal 2017 noemen.

Meehelpen

U kunt meehelpen om Deventer bladschoon te maken. Wilt u weten hoe? Kijk dan op deze pagina

Deventer Radio en Televisie maakte een mooie reportage van het ontbijt én de bladactie. 

 

Filmpje

https://www.youtube.com/watch?v=LWIe43XvI4I

Gepubliceerd op 29 november 2017