OpruimKaravaan feestelijk afgesloten met 'opruimdeals'

Welgeteld negentien ‘deals’ zijn woensdag 24 mei gesloten tussen de gemeente en bewoners van de wijken Zandweerd en Keizerslanden. Dit jaar organiseren de bewoners met ondersteuning van partners en gemeente een aantal schoonmaakacties in de wijken. Een mooi resultaat van de eerste OpruimKaravaan die door Circulus-Berkel in maart werd afgetrapt.

 

Wijkwethouders Jan Jaap Kolkman en Frits Rorink gaven tijdens de feestelijke afsluiting aan dat de Gemeente Deventer het belangrijk vindt om aansluiting te houden met de wijkbewoners. “Er zijn veel mensen in Deventer bereid hun wijk te onderhouden. We vinden dat ze daarbij geholpen moeten worden. Wij gaan dan ook zorgen voor bezems en opruimmateriaal.”

Samen aan de slag

Bewoners uit de Zandweerd en Keizerslanden en een aantal basisscholen gingen in maart, met hulp van de Deventer Schoon Familie en Het Groenbedrijf, aan de slag om straten, pleinen en parken in hun wijk schoon te maken. Op 24 mei werd die samenwerking feestelijk bekrachtigd door het ondertekenen van negentien contracten tussen de bewoners uit de Zandweerd en Keizerslanden (Landsherenkwartier/Oranjekwartier) en de Gemeente Deventer, Het Groenbedrijf, Circulus-Berkel, Cambio en de Deventer Schoon Familie (onderdelen van Circulus-Berkel).

Tijdens de afsluitende bijeenkomst werd ook de film ‘De OpruimKaravaan doet Deventer aan!’ getoond. In de film vertellen bewoners en partners hoe wijken door samenwerking schoon en leefbaar kunnen worden én blijven.

Deals

De bewoners gaan de komende periode diverse werkzaamheden uitvoeren in hun eigen wijk en worden daarin ondersteund met materialen en mensen door het Groenbedrijf, Cambio en Deventer Schoon Familie. Gemeente Deventer stelt daarvoor budget beschikbaar. Wijkwethouders Jan Jaap Kolkman en Frits Rorink: “We hopen echt dat we dit met elkaar kunnen voortzetten en daarbij hebben we de bewoners in de wijken heel hard nodig.”

Winnaar opruimactie

Tijdens de feestelijk afsluiting van de OpruimKaravaan werden de vrijwilligers van de educatieve tuin, de Plantweerd, tot winnaar uitgeroepen van de eerste opruimbattle. De Plantweerd wist de meeste punten te halen met het wieden van onkruid, het snoeien en het opruimen van zwerfafval in samenwerking met Het Groenbedrijf.

Yolanda Damstra van de Plantweerd was verrast met hun overwinning. “Het was een enorm leuke week. Het scheelt zoveel werk om dat aan het begin van het seizoen samen te doen met Het Groenbedrijf en DSF. En nu groeit onze tuin weer mooi en zien we vrolijke kleuren, geuren en bessen.”

Er waren heel veel enthousiaste bewoners die meededen aan de opruimactie. Acties door veegteams, maar ook samen onkruid verwijderen, snoeiwerkzaamheden tot het opruimen van hondenpoep. Frits Rorink kon niet anders concluderen dan dat er alleen maar winnaars zijn. “Of je nu 20.000 m2 of 26.000 m2 hebt schoongemaakt of zo’n prachtig resultaat als De Plantweerd neerzet, jullie zijn allemaal winnaars.”

Scholen

Mooie resultaten werden niet alleen behaald door de bewoners in de wijken. Ook de leerlingen van basisschool Adwaita en de Cees Wilkeshuisschool gingen op pad en zamelden zwerfafval in. Ronnie Rodijk, Adwaita-concierge, ging met de kinderen van groep 4 en vrijwilligers van de Deventer Schoon Familie de wijk in. Rodijk: “Het mooie is dat ook de ouders razend enthousiast worden als de kinderen thuiskomen met hun enthousiaste verhalen.”

OpruimKaravaan

Directeur Henk Knip van Circulus-Berkel verwacht dat de OpruimKaravaan in het voorjaar 2018 in Doesburg aan de slag gaat en is erg tevreden over deze eerste OpruimKaravaan. “Deze deals gaan we samen met de bewoners realiseren de komende periode. Je ziet dat er in Deventer heel veel actieve bewoners en kinderen zijn. Met deze deals bepalen de inwoners hoe het budget dit jaar wordt ingezet. Dat is de beloning voor al hun inspanningen. En daar werken we als uitvoeringsorganisatie graag aan mee.”

Bezemoverdracht

De ‘bezem’ van de OpruimKaravaan werd door Frits Rorink letterlijk overgedragen aan André Putker van de gemeente Doesburg, die volgend voorjaar de tweede OpruimKaravaan in Doesburg gaat organiseren. Rorink: “Als jullie in Doesburg de bewoners ook zo kunnen enthousiasmeren als hier in Deventer, dan denk ik dat er voor jullie in 2018 ook een geweldig resultaat klaarligt.”

Bij de start van de OpruimKaravaan maakte DRTV met Circulus-Berkel een mooie videoregistratie. Daarin bewoners én medewerkers aan het woord.

 

   Film OpruimKaravaan 

 

 

 

Gepubliceerd op 24 mei 2017