Eikenprocessierupsen. Het zijn er dit jaar veel; de weersomstandigheden zijn gunstig voor de rups en van zijn natuurlijke vijanden heeft hij niet veel last gehad. Er wordt dan ook regelmatig gemeld bij Circulus-Berkel dat er nesten zijn waargenomen.

De eikenprocessierups is vooral te vinden in de zomereik en als het er veel zijn kunnen ze een ware plaag vormen. Wie in aanraking komt met de haren van de rupsen kan daar namelijk vervelende klachten van krijgen. De haren kunnen huid, ogen en luchtwegen binnendringen en zorgen dan voor huiduitslag, zwellingen, rode ogen en jeuk. Soms zelfs voor braken, duizeligheid en koorts.

Preventief bestrijden

Kwam de rups tot voor een aantal jaren geleden nauwelijks in ons land voor, tegenwoordig vinden we hem – waarschijnlijk door de klimaatverandering – steeds meer in onze regionen. In Lochem is Circulus-Berkel, in opdracht van de gemeente, verantwoordelijk voor de bestrijding ervan.
In de bebouwde kom wordt dat preventief gedaan, door de rupsen in het voorjaar met – biologische – bestrijdingsmiddelen te lijf te gaan. Dat heeft een goed resultaat, maar een groot nadeel is dat daarmee ook andere rupsensoorten bestreden worden.

Curatief bestrijden

Buiten de bebouwde kom wordt daarom niet preventief bestreden, maar dit jaar is de overlast groot. Zo groot dat de gemeente Lochem heeft besloten op de plekken met de meeste overlast de rupsen te verwijderen; curatief bestrijden dus. Circulus-Berkel voert die opdracht uit met Wolterinck BV, een bedrijf dat is gespecialiseerd in het bestrijden van de eikenprocessierups.

Hard aan het werk

Op donderdagmorgen 20 juli zijn Rigo en Niels hard aan het werk. Er zijn meldingen binnengekomen van de Rossweg, dus daar worden deze ochtend de rupsen weggezogen. Rigo bestuurt de auto, Niels staat er – helemaal ingepakt en met zorgvuldig dichtgetapete mouwen – bovenop en speurt in de jonge eiken naar nesten. Als hij er een ziet, klopt hij op het rek van de auto zodat Rigo weet dat hij moet stoppen. Niels kan dan het nest wegzuigen met een soort grote stofzuiger. De nesten verdwijnen in de afgesloten ruimte in de auto en worden verbrand, aangezien de haartjes van de rups hun irriterende werking zo’n acht jaar blijven houden. Verbranden is dan ook de meest afdoende oplossing.

Gepubliceerd op 21 juli 2017