Een prachtige, geel gepimpte bus komt aanrijden op het grasveld naast het KindCentrum Borgele. Onder toeziend oog van leerlingen van De Linde – die dan al een hele ochtend sporten in de Sportcarrousel achter de rug hebben - en de gasten van Iedereen Actief manoeuvreert wethouder Liesbeth Grijsen de bus keurig het veld op. Met dit eerste ritje op vrijdag 21 juli is de bus officieel in gebruik genomen en Iedereen Actief On Tour van start gegaan. Cambio en de DSF zijn ook van de partij.

De Iedereen Actief-bus bus, die de afgelopen weken van binnen en van buiten helemaal is opgeknapt, is voor iedereen toegankelijk. Via een ingenieuze stalen constructie, die makkelijk en snel aan de bus te bevestigen is, kunnen ook mensen met een rolstoel de bus probleemloos in komen.
‘Dat is ook precies de bedoeling’, legt Kees van Hoof, regiocoach aangepast sporten uit. ‘Met deze bus gaan we de komende tijd op verschillende locaties in Salland op bezoek. Daarmee willen me kinderen en volwassenen voor wie het niet heel makkelijk is om een passende sport en/of vrijwilligerswerk te vinden, een stukje op weg helpen. Dan moet natuurlijk ook iedereen er in kunnen komen!’
Vanuit de bus gaan drie teams actief aan het werk: een team dat in de omgeving waar de bus staat de toegankelijkheid van de buurt en de accommodaties onderzoekt (met een app), een team dat gasten ontvangt in de bus en hen informatie geeft én het – voor veel mensen al vertrouwde – sportteam dat begeleiding biedt in de Sportcarrousel. De teams bestaan uit leerlingen uit het speciaal (en passend) onderwijs en mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt, natuurlijk onder deskundige begeleiding van professionals.

Zonnige vrijdagochtend

Deze zonnige vrijdagochtend is bedoeld om de bus te presenteren aan een aantal mensen die het mede mogelijk gemaakt hebben dat de bus de komende tijd On Tour kan. Wethouder Liesbeth Grijsen stelde eind vorig jaar een bedrag beschikbaar om Iedereen Actief On Tour mede mogelijk te maken. ‘Wat ik zo mooi vind aan dit project is dat het zo praktisch is. Deventer Sportploeg, De Sportcarrousel, Iedereen Actief: ze hebben een mentaliteit van aanpakken. Kees (van Hoof) is áltijd op zoek naar handige manieren om samen te werken en te verbinden. Dat maakt dat er ook echt successen worden geboekt.’

Cambio

Dat Iedereen Actief weet hoe belangrijk samenwerken is blijkt deze ochtend wel. Movido (Zorg voor Beweging) geeft als projectleider vorm aan Iedereen Actief on Tour. De bus is dankzij Esteq en Jan Machiela van Via (beiden uit Twello) en de inzet van een groep vrijwilligers heel erg mooi geworden (van binnen én van buiten).  De Sportcarrousel draait de hele morgen op het schoolplein van De Linde, waar de leerlingen van dit speciale onderwijs een zonnige, sportieve afsluiting van het schooljaar beleven. Het GroenBedrijf heeft het grasveld voor de presentatie keurig gemaaid en Cambio zorgt voor koffie, thee, fruitspiesjes en een heerlijke lunch voor de gasten. En de DSF houdt goed in de gaten dat eventuele rommel meteen wordt opgeruimd. Zo blijkt maar weer: Circulus-Berkel is van heel veel markten thuis!

Gepubliceerd op 23 juli 2017