Op initiatief van buurtvereniging De Molenpoort in Doesburg is een prachtig eendenverblijf weer terug van jaren weggeweest.

Eendenhuis terug dankzij buurtvereniging

Op zaterdag 2 september opende burgemeester Loes van der Meijs in aanwezigheid van vele Doesburgers het eendenhuis in de vijver aan de Contre Escarpe.

Reconstructie eendenhuis

Buurtgenoot Gerrit bouwde met steun van de buurtvereniging De Molenpoort zelf dit zeshoekige eendenhuis op basis van tekeningen en reconstructies van vergelijkbare eendenverblijven. De buurtvereniging zorgde voor contacten met de gemeente, overheden en bedrijven om dit bewonersinitiatief te realiseren.

Aantrekkelijker leefomgeving

In het verleden werden parken vaak opgesierd door dergelijke mooie en functionele bouwwerkjes. Veel oudere Doesburgers konden zich nog het laatste eendenhuis, ook wel eendenhotel genoemd, goed herinneren. Dat die weer terug is, maakt de locatie aantrekkelijker om te zien en ook veel levendiger, vindt de buurt. De opening werd bijgewoond door tientallen Doesburgers en feestelijk omlijst door waterstralen over de vijver (verzorgd door de brandweer) en muziek (verzorgd door de plaatselijke fanfare en een smartlappenkoor).

Het eendenhuis kwam tot stand mede dankzij de steun en praktische hulp van vele organisaties, waaronder Circulus-Berkel. Het project past binnen ons beleid om bewoners een duwtje in de rug te geven bij het leefbaar maken en houden van de omgeving.    

Bij de foto's:

Burgemeester Van der Meijs overhandigt de voorzitter van de buurtvereniging De Molenpoort Ben Kruk een oude lokeend als geschenk (foto boven). Via een ponton werd het gezelschap overgevaren (foto beneden).

Gepubliceerd op 04 september 2017