Nieuwbouw van start

Deventer, 4 april 2018 - Op maar liefst 31.000 m2 verrijst in Deventer straks een nieuw Recycleplein en huisvesting voor diverse partijen aan de Westfalenstraat. Dit centrum zal diensten herbergen die bijdragen aan een schone omgeving en een beter milieu. Zo kunnen bewoners er hun grondstoffen en afval kwijt. De bouw van dit centrum is gegund aan bouwcombinatie Kreunen/Van Wijnen. Circulus-Berkel begeleidt de bouw.

Afval, grondstoffen, reiniging en groenonderhoud op één centrale  plek

Grondstoffen brengen én halen, reiniging, groenonderhoud, hergebruik: diensten die nu nog verspreid zijn over de stad, maar die straks op één terrein zijn samengevoegd. Dat was de wens van de gemeente, zodat het ook voor bewoners eenvoudiger zou worden om hun afval en grondstoffen weg te brengen.

> Vanaf de weg gezien komt rechts het nieuwe Recycleplein, links de multifunctionele gebouwen waaronder kantoren en stalling.

Circulaire economie

Het plan van een nieuw centrum voor 'clean tech' was daarmee geboren. De woorden clean tech, voluit clean technology, worden steeds vaker gebruikt om diensten aan te duiden die bijdragen aan duurzaamheid, een schonere leefomgeving en een beter milieu. “Het is voor Deventer een mooie, concrete stap voorwaarts in de circulaire economie”, aldus wethouder Frits Rorink die samen met directeur Henk Knip van Circulus-Berkel op het bouwterrein het nieuws over de gunning bracht.

Duurzaam centrum

Op de plek die oudere Deventernaren nog kennen als de oude vuilstortplaats, komt dus straks een modern, multifunctioneel en zo duurzaam mogelijk centrum. Het Clean Tech Center voorziet onder meer in de huisvesting van Het Groenbedrijf en Circulus-Berkel, waaronder ook een aantal activiteiten van Cambio (locatie Diepenveenseweg). De nieuwe voorziening komt schuin tegenover het huidige Recycleplein aan de Westfalenstraat.

Europese aanbesteding

Na een Europese aanbesteding koos Circulus-Berkel voor hoofdaannemer Kreunen/Van Wijnen voor de uitvoering van dit bouwproject. Verder zijn betrokken Vastgoed Advies Koppelstrengen (bouwbegeleiding), Maas Architecten, QBUZ Adviesbureau bouwconstructie, Dusseldorp Infra, Sloop- en Milieutechniek (civiel en infra) en Van Dorp Installaties.

Fasering bouw

De bouw start dit najaar; de verwachting is dat het centrum uiterlijk begin 2020 zijn poorten voor publiek zal openen.

> Wethouder Frits Rorink luidde op 4 april de officiële start in door de eerste grond te verplaatsen met een kraan.

> Henk Knip (Circulus-Berkel) geeft een toelichting op de schetsen aan wethouder Frits Rorink.

Gepubliceerd op 04 april 2018