18 juni 2020 Bijennest of -zwerm ontdekt? Geef het door!

Bijennest of -zwerm ontdekt? Geef het door!

Bijennest of -zwerm ontdekt? Meld het bij een imker

Bijen zijn belangrijk voor onder meer de voedselproductie. Zo zorgen bijvoorbeeld honingbijen voor de bestuiving van veel van onze voedselgewassen. Zonder bestuiving geen vruchten, maar ook geen zaden. Door bestuiving van veel wilde planten zorgen bijen bovendien voor biodiversiteit in de natuur.

De sterfte onder veel bijensoorten is helaas groot door onder meer gebrek aan voedsel en nestgelegenheid. Daarom zijn we in Nederland zuinig op de bijenvolken.

Zwermende bijenvolken

In de maanden mei t/m september komt het regelmatig voor dat een bijenvolk haar kast of nest verlaat en gaat zwermen. De bijen strijken dan neer op een nieuwe plek of maken ergens een tussenstop. Dat kan in het openbaar groen zijn, maar ook bijvoorbeeld in particuliere tuinen. Om te voorkomen dat zo'n zwerm ervaren wordt als overlast biedt de Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV) hulp aan. Bijen zijn immers nuttige dieren.

Ervaart u overlast? Meld het bij de lokale imker

Via de webpagina van de NBV kunt u een imker bij u in de buurt vinden. Klik op de landkaart en zoek een 'bijenkorfje' in de buurt of regio. Iedere bijenkorf toont een link naar een lokale imkerafdeling. Via de link komt u op de lokale site en de contactgegevens van de imker. Uw melding is daar van harte welkom. De imker kan u van een bijenzwerm afhelpen, en zorgt ervoor dat de dieren elders hun nuttige werk voortzetten. Ook voor advies kunt u bij de imker terecht.

Meer tips

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws