Overlast eikenprocessierups: actieve bestrijding, meer maatregelen

Wellicht heeft u erover gelezen of ze gesignaleerd: eikenprocessierupsen. Deze zomer zijn ze in grote aantallen maar ook zichtbaarder aanwezig. Door een droge junimaand nestelen de rupsen zich lager in eikenbomen dan gebruikelijk. Om de ergste overlast te voorkomen voert Circulus-Berkel in de gemeente Lochem extra maatregelen uit. Wat gebeurt er precies en wat kunt u zelf doen?

Preventie binnen de bebouwde kom

Eikenprocessierupsen maken nesten in eikenbomen en onder de grond: dichte spinsels met vervellingshuidjes en brandharen. De rupsen vervellen enkele malen maar zijn in augustus volgroeid. Ze ontpoppen zich dan tot nachtvlinder en veroorzaken geen overlast meer. Voor die tijd kan contact met de brandharen vervelende allergische reacties veroorzaken. Daarom behandelt Circulus-Berkel de eiken binnen de bebouwde kom, op schoolroutes en picknickplaatsen ieder voorjaar met een biologisch bestrijdingsmiddel. Mochten er na behandeling nog processierupsen worden gesignaleerd dan worden deze weggezogen (curatieve bestrijding).

Aanpak buiten de bebouwde kom

De eikenprocessievlinder kwam voorheen vooral voor in Zuid-Europa. Door de opwarming rukt ze steeds verder op naar het noorden. Ook buiten de bebouwde kom zorgen de rupsen voor steeds meer overlast. Daarom is besloten de curatieve aanpak uit te breiden naar ‘hotspots’ in het buitengebied. Dit zijn plekken waar de rupsen zich vaak manifesteren en er een reële kans bestaat op menselijk contact. Zo zijn inmiddels 49 besmette eiken op de route van de Barchemse wandelvierdaagse behandeld. De specialistische werkzaamheden worden uigevoerd door firma Wolterinck en vanaf 17 juli intensief voortgezet.

Wat kunt u zelf doen?

Ontdekt u de rupsen in uw eigen tuin? Schakel dan een gespecialiseerd bedrijf in voor de verwijdering. Mocht u eikenprocessierupsen in de openbare ruimte spotten dan kunt u dit doorgeven via servicenummer 0900 9552 of via een  digitale melding.  

Meer over de eikenprocessierups

Contact met de brandharen kan jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen veroorzaken. Bij sommige mensen treden ernstige allergische reacties op. Maar niet iedereen krijgt klachten, milde irritatie gaat binnen enkele dagen vaak over.

Toch is het goed om te weten wanneer u zich bij een (huis)arts meldt. Informatie over de eikenprocessierups en gezondheid vindt u op de website van het  RIVM  (informatie van de rijksoverheid).

 

Melding doorgeven

Signaleert u eikenprocessierupsen in de openbare ruimte van Lochem?
Geef uw melding door via Servicenummer 0900-9552 of digitaal via de  Meldingsapplicatie. 

Gepubliceerd op 10 juli 2017