2 augustus 2017: Earth Overshoot Day

Vandaag is het Earth Overshoot Day, de dag waarop eigenlijk alle grondstoffen op zijn voor de rest van het jaar, als je in balans met moeder aarde zou willen leven.

Vandaag, op 2 augustus 2017, zijn onze grondstoffen op voor de rest van het jaar. Het is Earth Overshoot Day, de dag waarop wereldwijd is opgebruikt waar we eigenlijk de rest van het jaar mee zouden moeten doen, als we tenminste in balans willen leven met moeder aarde.

Sneller op

Ieder jaar schuift Earth Overshoot Day naar voren. Vorig jaar was het 8 augustus, nu 2 augustus. Dat is verontrustend. We stoten meer CO2 uit dan de aarde kan verwerken, we vissen de oceanen sneller leeg dan verstandig is, we kappen bossen om er nog meer veevoer op te kunnen verbouwen.

Actie gevraagd

Wat kunnen we doen om ervoor te zorgen dat Earth Overshoot Day vanaf nu naar achteren schuift in de tijd, in plaats van naar voren? Duidelijk is dat we ook zelf in actie moeten komen. Minder vliegvakanties, vaker met de fiets, zuiniger met water en elektriciteit, minder vlees eten: ieder kan wel iets bedenken (en doen!) wat bij hem of haar past.

Ook minder afval past in dit rijtje. Meer afval scheiden, minder restafval produceren: het draagt bij aan behoud van grondstoffen, hergebruik en minder CO2-uitstoot doordat minder restafval verbrand hoeft te worden. Gelukkig scheiden de inwoners van onze regio al uitstekend: gemiddeld wordt 68% gescheiden!

Kunt u nog meer doen? Vast! Hieronder een paar tips en uitdagingen.

Opruimen en ontspullen!

Spullen hebben een enorme, grotendeels verborgen impact op het gebruik van grondstoffen. Ruim regelmatig je huis op, of begin bij een kamer. Minder spullen betekent een overzichtelijker leven! In een groot aantal van onze gemeenten komen we regelmatig langs om de BEST-tas op te halen. Daarin passen boeken, e-goed, speelgoed en textiel. Die geef je zo een tweede leven, of het materiaal wordt als grondstof hergebruikt.

Doe niets bij het restafval als dat niet nodig is

Gooi afval of afgedankte spullen in elk geval nooit zomaar bij het restafval: veel materiaal wordt tegenwoordig apart ingezameld en hergebruikt. Piepschuim is daarvan een mooi voorbeeld. Dit is gratis af te leveren op het Recycleplein van uw gemeente. Ook kapotte kleding, een oude handdoek of stukje textiel komt nogal eens bij het restafval terecht. Dit mag echt in de kledingcontainer of BEST-Tas!

Maak er een spel van

Doe de ‘Minimalism Game’: elke dag gaat er iets het huis uit. U kunt weggooien, verkopen of wegbrengen naar de kringloopwinkel, als het maar uw huis uitgaat. Op dag 1 start je met één ding, op de tweede dag doe je twee dingen en zo verder. Na dertig dagen heb je 465 spullen minder! U kunt dit spel ook andersom doen: op de eerste dag 30 dingen het huis uit, aan het eind van de maand symbolisch het allerlaatste item. Dit idee komt van theminimalists.com.

Zorg voor inspiratie

Op bijvoorbeeld Nudge.nl of footprintchallenge.nl kunt u nog veel meer mooie ideeën opdoen die in uw huishouden passen. Succes!

 

Gepubliceerd op 02 augustus 2017