24 oktober 2018 Vervanging beuk aan Gorsselse Everdinahof

Vervanging beuk aan Gorsselse Everdinahof

Vervanging beuk aan het Everdinahof

en aanplant tulpenboom


De monumentale beuk voor het Everdinahof aan de Gorsselse Hoofdstraat is in zeer slechte staat. Dit jaar werd de kroon al flink gesnoeid om gevaarlijke situaties te voorkomen. Uit nieuw onderzoek blijkt dat de beuk snel afsterft en het rooien van de boom - ondanks alle inspanningen - onvermijdelijk is. Om veiligheid voor de omgeving in het dorpshart te waarborgen wordt de boom komende maanden vervangen.

Waarborgen van veiligheid

Drie jaar geleden werd bij een controle geconstateerd dat de beuk niet gezond was en de kroon afstierf. De groeiplaats van de boom is de afgelopen jaren flink verbeterd, maar helaas had dit onvoldoende resultaat. Om het risico van zware vallende takken en dood hout te voorkomen werd de beuk daarna flink teruggesnoeid.

De boom is recentelijk opnieuw door een extern bureau onderzocht. Uit de conclusies blijkt dat het noodzakelijk is de zieke boom op korte termijn te rooien. Inmiddels is een kapvergunning aangevraagd. In samenwerking met de Dorpsraad Gorssel en ondernemersvereniging Gorssel Buitengewoon zijn de aanwonenden geïnformeerd over de kapaanvraag en is gezamenlijk gekeken naar de nieuwe aanplant.

Tulpenboom: bloeiende blikvanger

Om de groene uitstraling van de Gorsselse dorpskern te behouden wordt een tulpenboom geplant, een Liriodendron tulipfera. Ook deze boom groeit straks uit tot een blikvanger die goed in het straatbeeld past. De jonge tulpenboom krijgt een groter formaat dan gebruikelijk is bij aanplant. Zo staat er snel weer een flinke boom. De kap- en plantwerkzaamheden staan gepland voor de maand december.

     Bloeiwijze tulpenboom

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws