24 mei 2018 Vellen van risicobomen

Vellen van risicobomen

Gemeentelijke bomen binnen de kernen

Risicokap en herplant

De bomen binnen onze kernen dragen bij aan een prettige en gezonde leefomgeving én het groene karakter van de buurt. Circulus-Berkel zet zich - binnen de kaders van het gemeentebeleid - in om gemeentelijke bomen in goede conditie te houden. Toch kunnen tijdens inspectierondes of werkzaamheden bomen worden aangetroffen die een gevaar gaan vormen voor de omgeving.

Snoeien of kappen?

In sommige gevallen kunnen aangetaste bomen flink worden gesnoeid en worden risico’s voorkomen. Maar soms is dat niet mogelijk en gaan we over op risicokap. Dat gebeurt natuurlijk niet zomaar: een onafhankelijk bedrijf voert bij twijfel een boomtechnisch onderzoek uit, daarnaast is gemeentelijke toestemming óf een kapvergunning nodig. Dat laatste is afhankelijk van de locatie, de soort en de maat van de boom. 

Risicokap, waarom nu?

In de komende periode start Circulus-Berkel met risicokap binnen de kernen, verspreid over woonwijken. Het gaat om zieke en dode bomen die een gevaar gaan vormen voor de omgeving. Dit gebeurt in de komende weken. Daarmee voorkomen we het gevaar van omvallende bomen, vallende takken of dood hout bij een zomerstorm. Na het vellen worden de ‘stobben’ (boomstronken) verwijderd. In het najaar van 2018 volgt de herplant van de jonge bomen.

Zorg voor flora en fauna

Zoals bij alle groenwerkzaamheden wordt ook bij risicokap de Gedragscode flora en fauna in acht genomen. We spannen ons tot het uiterste in om bijvoorbeeld broedende vogels niet te verstoren.

Om welke bomen gaat het?

De risicobomen zijn ‘geblest’: u ze herkent aan een gele markering én een nummer. Op onderstaande kaart vindt u de bomen mét het nummer terug.

Over de kaart

  • Op deze kaart vindt u de bomen binnen de bebouwde kom die in aanmerking komen voor risicokap. De bomen staan verspreid over woonwijken. Voordat de werkzaamheden starten worden direct aanwonenden geïnformeerd.
  • Wij streven naar een zo actueel mogelijke kaart. Een tussentijdse wijziging kan echter voorkomen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat een boom langer blijft staan omdat er broedende vogels zijn gesignaleerd. We doen er dan alles aan om de veiligheid voor de omgeving te borgen.
  • Vormt een dode of zieke boom een acuut gevaar voor de omgeving?  De gemeente kan dan besluiten tot noodkap. Het gaat dan niet (meer) om een risicoboom; de boom staat dus mogelijk niet op bovenstaande kaart.

 

 

 

 

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws