05 november 2019 Snoeien van laanbomen

Snoeien van laanbomen

Circulus-Berkel BuitenRuimte is weer van start gegaan met het onderhoud van laanbomen in het buitengebied. Deze snoeiwerkzaamheden - in opdracht van de gemeente Lochem - worden per 'deelgebied' uitgevoerd.

Gezond bomenbestand

Langs de wegen in het buitengebied staan maar liefst 55.000 bomen. Ze zijn belangrijk voor ons landschap, dus we zijn er zuinig op. Door goed onderhoud en verjonging in etappes bereiken we een aantrekkelijk en veilig landschap met bomen in verschillende soorten, leeftijden en structuren. Ook langs onze wegen in het buitengebied mogen en kunnen bomen oud worden. Veiligheid staat daarbij voorop, als een boom een gevaar oplevert, dan wordt deze gekapt.

Snoei in deelgebieden

Het snoeien van de laanbomen gebeurt in 'deelgebieden'. In het voorjaar is een deel van de bomen in het buitengebied van Barchem gesnoeid, de overige laanbomen in dit gebied volgen in november en december. Het gaat daarbij om circa 2.000 bomen. Meestal worden de bomen opgekroond en wordt het dode hout verwijderd. Opkronen is het verwijderen/snoeien van takken tot de gewenste hoogte van de kroon. De werkzaamheden worden uitgevoerd met een hoogwerker.

Bomen kunnen er na een goede snoeibeurt vaak weer jarenlang tegenaan. Eind 2019 starten we namens de gemeente ook met het onderhoud van ruim 11.000 bomen langs de wegen in het buitengebied van Laren. Dit traject loopt door tot het voorjaar van 2020. Het volgende snoeiseizoen start eind 2020. Dan zijn de bomen in het buitengebied van Gorssel aan de beurt.

Werkzaamheden

Voor de werkzaamheden starten ontvangen omwonenden een brief met een toelichting en een planning.Tijdens de werkzaamheden wordt de overlast voor buurt en weggebruiker zoveel mogelijk beperkt. Op de plek van de snoeiwerkzaamheden worden de wegen gedeeltelijk afgezet.

Vragen?

Neem bij vragen over het onderhoud  van de bomen contact op met Circulus-Berkel. Heeft u vragen over het beleid? Dan kunt u terecht bij de gemeente Lochem. Stuur daarvoor een e-mail naar onzebomen@lochem.nl  

 

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws