02 december 2020

"Schuil- en nestplaats voor de steenuil"

November/december 2020 - "Knoestige knotwilgen zijn perfecte schuil- en nestplaatsen voor het kleinste uiltje van het land, de steenuil", zegt Winant, beleidsmedewerker natuur en landschap. Niels, groenbeheerder Circulus-Berkel: "Knot met beleid, om schuilplekken voor de wilg-bewoners zo goed mogelijk te sparen".

 

Deze maand stonden de Lochemse knotwilgen centraal in BuitenGewone Boom. Ook wethouder Van Zeijts en vakcollega's deelden daarin wetenswaardigheden: wat maakt knotwilgen zo interessant voor het landschap en belangrijk voor de de biodiversiteit?

De uitgebreidere reacties leest u hieronder.
 

Henk van Zeijts, wethouder natuur en landschap:

“Ik snap helemaal de keuze van Anneke Woudstra, de inzender van de foto's, voor deze prachtige rij knotwilgen. We kunnen ons het landschap bijna niet voorstellen zonder deze bomen! Wilt u een mooie a akening van uw tuin, denk dan eens aan zo’n rij knotwilgen. Geen boom die zo gemakkelijk te planten is, zo snel groeit en uw tuin zo mooi laat aansluiten op ons landschap. Bovendien kunt u na het snoeien de takken gebruiken voor het aanleggen van een haag. Waarin allerlei dieren een schuilplek vinden. Heg- en Haaggroep Brummen geeft elke winter cursussen ‘heggenvlechten’ zodat je zelf aan de slag kunt.”
 

Niels Borgerink, beheerder groen, Circulus-Berkel BuitenRuimte:  

“Om de drie tot zes jaar worden wilgen ‘geknot’. Een knotwilg is afgezaagd op een bepaalde hoogte en maakt nieuwe scheuten aan. Die ‘staken’ groeien in een paar jaar uit tot flinke stammen! Door de massa kan de wilg ontwortelen of inscheuren en bij wind bezwijken. Daarom het knotten: het glad afzagen van uitgegroeide staken.

We willen het ecosysteem en de wilg-bewoners zo goed mogelijk beschermen. Denk aan de steenuil, die hoog in de voedselketen staat. Knotten moet daarom ‘met beleid’, we sparen schuilplekken in en rondom de boom.”
 

Winant Halfweg, beleidsmedewerker natuur en landschap, gemeente Lochem:

"Knoestige, oude knotwilgen zijn perfecte schuil- en nestplaatsen voor de steenuil. Het kleinste uiltje van Nederland. Een uiltje dat de laatste tientallen jaren in ons land sterk in aantal achteruit is gegaan, maar waarvan we in Lochem gelukkig nog aardig wat broedgevallen hebben. Wat ook aanleiding is om in het aankomende Biodiversiteitsplan van de gemeente extra aandacht te schenken aan de steenuil."
 

Francien van Gils, beleidsmedewerker groene leefomgeving, gemeente Lochem:

"We kennen de knotwilg vooral van het uiterwaarden-landschap langs grote rivieren. Maar de knotwilg is ook in het Berkeldalgebied karakteristiek. Je ziet in dit landschap grote afwisseling van hogere delen van essen en enken, en lagere nattere gras- en hooilanden. Knotwilgen werden vooral geplant langs perceelsgrenzen van deze lagere gras- en hooilanden, maar ook op de overgangen van laag naar hoog. Zo benadrukken ze mooi het microreliëf van het landschap langs de Berkel!”

 Terug naar Buitengewone Bomen Lochem 

 

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws