05 mei 2021 Samen overlast van de 'plaagrups' beperken

Samen overlast van de 'plaagrups' beperken

De gemeente Lochem heeft een groot buitengebied met veel eiken. Gemeentebomen, maar ook bomen van particulieren, Rijkswaterstaat of bijvoorbeeld de provincie. Samen kunnen ze een snelweg vormen voor eikenprocessierupsen. Daarom bestrijden we de eikenprocessierups (epr) zo goed mogelijk en gaan we 'oprukken' tegen.


Deze pagina wordt tijdens het seizoen regelmatig bijgewerkt op basis van de actualiteit. 
 

 KaHerstellen van natuurlijk evenwicht

Om overlast te voorkomen behandelen we eiken in het voorjaar preventief. Ondertussen verbeteren we het leefgebied van 'natuurlijke vijanden'. We verschralen bermen, zaaien bloemenmengsels in, laten klimop bij bomen en kale stammen staan, planten bosplantsoen, diversere boomsoorten en vrijgroeiende hagen. De gemeente stimuleert ook het ophangen van mezenkastjes en werkt nauw samen met de Vogel- en de Vleermuiswerkgroep.
Voor de effecten is tijd nodig. Daarom is preventie in het voorjaar nog belangrijk. 

Wat kunt u doen? Wat kunnen we samen doen? 

Klik op de afbeelding voor informatie en tips. 

Bestrijden tijdens piekperioden

In ‘piekperioden’ willen we de rupsen vlot laten wegzuigen (curatieve bestrijding). Het specialistische materieel en de bestrijders zijn dan ondergebracht bij onze Buitenruimte-locatie in Lochem. Vanuit deze 'basis' zijn de bestrijders sneller op de plek van overlast.

Melding doorgeven?
  • Ziet u de 'epr' op eigen terrein? Neem dan contact op met een professionele bestrijder. Ga nooit zelf aan de slag.
  • Nesten ontdekt op gemeentebomen binnen de bebouwde kom? Geef uw melding snel door. De rupsen worden alsnog weggezogen.
  • Ziet u nesten op gemeentebomen buiten de kom? Waar mogelijk laten we de rupsen wegzuigen.

Meer informatie

  • Hoe herkent u de epr? Hoe gaat de bestrijding in zijn werk? Al deze extra informatie leest u   op deze pagina.
  • Contact met de brandharen kan jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen veroorzaken. Bij sommige mensen treden ernstige allergische reacties op. Het is goed om te weten wanneer u zich bij een (huis)arts meldt. Deze en meer informatie vindt u op  pprocessierups.nu .
Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws