25 mei 2019 Duurzaam onkruid beheersen: tuintips!

Duurzaam onkruid beheersen: tuintips!

Onkruid op verhardingen wordt in de openbare ruimte al een flink aantal jaren 'beheerst' in plaats van bestreden. Daarvoor worden zo veel mogelijk 'duurzame methoden' ingezet. Denk aan heet water, borstelen of branden. Wat kunt u zelf doen om onkruid in eigen tuin of op het erf te beheersen?

Over onkruid en plaagsoorten...

Naast het Gemeentenieuws vond u onlangs een pagina 'Wat kunnen we doen tegen onkruid en plaagsoorten'. U vond hierin informatie over het bestrijden/beheersen van plaagsoorten als de Reuzenberenklauw, de Japanse duizendknoop en de eikenprocessierups én het beheersen van onkruid op verhardingen.

Daarbij tevens de vraag: wat kunt u zelf doen om onkruid in uw tuin of op uw erf duurzaam in bedwang te houden?

Onkruid in eigen tuin: duurzaam beheersen

Veel mensen zijn onkruid liever kwijt dan rijk. Wilt u voorkomen dat het uw tuin overneemt en andere planten verdringt? Zoek naar natuurlijk manieren om onkruid eronder te houden. Daarbij zijn chemische middelen per definitie schadelijk voor mens, dier en milieu. Gebruik ook geen azijn of zout; het lijken vriendelijke middelen maar beide hebben invloed op het grondwater en het bodemleven. Het gebruik van deze huismiddeltjes voor onkruidbestrijding is door de Rijksoverheid niet toegestaan.

Hieronder een paar tips om onkruid in te voorkómen en op een natuurlijke manier te beheersen.  

  • Veeg uw stoep of oprit regelmatig. Daarmee voorkomt u een voedingsbodem voor onkruid en mos tussen en op de tegels.
  • Zorg voor bodembedekkende planten of siergrassen in perkjes of borders. Open plekken kunt u ook bedekken met bijvoorbeeld cacaodoppen of houtsnippers. Zo krijgt onkruid weinig kans.
  • Gaat u het onkruid te lijf? De handmatige aanpak is nog altijd effectief en het meest duurzaam.
  • Door schoffelen voorkomt u dat zaadonkruiden zich (diep) wortelen in borders. Treft u toch onkruid aan, dan trekt u het gemakkelijker los. Tussen of langs de tegels kunt u een onkruidkrabber of –borstel gebruiken.
  • Diepgewortelde onkruiden in bijvoorbeeld gras verwijdert u het beste met een onkruidsteker of schepje.
  • Ook begieten met kokend water kan goed werken tegen onkruid. De cellen knappen waardoor de plant afsterft. Om de wortel te laten afsterven moet u dit meerdere keren herhalen.
  • Het gebruik van een onkruidbrander kan effectief zijn. Pas daarbij op met gasbranders vanwege gevaar voor schroei aan heggen of brandgevaar. Net als bij de ‘heet water-methode’ moet u het werk een aantal malen herhalen om de wortel te laten afsterven.

Tot slot: onkruid beheersen betekent dat u hier en daar best wat mag laten staan. Voorkom woekering en overlast voor buren, maar geniet – met vlinders, bijen en andere insecten – gerust van bloeiende soorten als hondsdraf of dovenetel.  Meer tips vindt u op www.onkruidvergaat.nl

 

 

 

 

 

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws