Oesterzwammen kweken op school

Zakaria, Aran, Lissanne, Floran, Dilan, Shamaryia, Teun, Stijn en Martijn uit de middenbouw van de Bartiméusschool in Lochem luisteren aandachtig naar oesterzwammenkweker Michel Brans. Hij vertelt ze hoe hij eetbare (en lekkere) paddenstoelen kweekt op afval, ofwel op koffiedik. Zo leren de kinderen dat je vaak nog heel nuttige dingen kunt doen met spullen die we weggooien.

Het is ook voor Michel spannend om de workshop te geven, want de leerlingen van de Bartiméusschool hebben allemaal een visuele beperking. ‘Ik weet niet hoe het is om weinig of niet te kunnen zien’, concludeert hij. ‘Als we elkaar nou een beetje helpen, dan komt het vast goed!’
Dat komt het ook. ‘Afval bestaat niet’, is de stellige conclusie van Michel. ‘In de natuur wordt alles opgeruimd. Bijvoorbeeld door schimmels, die ruimen allerlei rommel op in de natuur. Wij mensen laten heel veel rommel achter, en daar kunnen we heel goed zelf iets aan doen. Door ons afval te scheiden, zodat er nieuwe dingen van gemaakt kunnen worden, maar ook door zelf grondstoffen te gebruiken die we heel lang als afval hebben beschouwd. Dus gaan wij vandaag beginnen met het kweken van oesterzwammen op koffiedik. Oesterzwammen zijn namelijk heel gezond en lekker, wat is er nu mooier dan iets te eten maken met afval?’

Schimmels

Nadat de leerlingen een filmpje hebben gezien over schimmels (een oesterzwam is immers een schimmel) en een volgroeide oesterzwam hebben gevoeld en geroken mogen ze allemaal een leeg blikje vullen met koffiedik waar al sporen van oesterzwammen inzitten. Met een handschoen aan, want het is niet de bedoeling dat er verkeerde bacteriën of schimmels in de koffiedik komen. De plastic handschoen dient vervolgens om het blikje af te sluiten, want de eerstkomende vier weken moet het blikje afgesloten in het donker worden bewaard. Daarna mag de handschoen eraf en moeten de oesterzwammen zichtbaar worden. Na een week of zes kun je ze oogsten én opeten!

CleanWise

De Bartimeusschool doet mee met CleanWise, een project van de gemeente Lochem, SWL (Stichting Welzijn Lochem) en Circulus-Berkel om leerlingen op scholen afval te laten scheiden. Er hoort een lespakket bij, maar dat is niet op alle punten geschikt voor de leerlingen op deze speciale school. Ook een aantal workshops maakt onderdeel uit van het pakket. ‘Deze workshop sluit geweldig aan bij het project Milieu en Kringloop dat we op dit moment draaien’, vertelt juf Anneke Witz. ‘Door een onderwerp visueel en tastbaar te maken, blijft het beter hangen dan stof uit een boekje. Afval scheiden is heel normaal, dat doen ze  thuis ook. Daar hoeven we niet heel erg ons best voor te doen. Maar daadwerkelijk ervaren wat er dan kan met dat afval, dat is natuurlijk heel leuk!’ .

Speciale gast

Ook de leerlingen uit de bovenbouw volgend de workshop. Met als speciale gast kersverse wethouder Henk van Zeijts, die onder andere duurzaamheid én onderwijs in zijn portefeuille heeft. Met een blinddoek om, doet hij mee met de workshop. ‘Het onderwerp spreekt me natuurlijk aan: wat je weggooit, kunnen we vaak hergebruiken en dat kunnen we kinderen niet jong genoeg leren. Daar sluit deze workshop geweldig bij aan’, vertelt hij. ‘Maar het is ook bijzonder om juist op deze school te zijn en te ervaren hoe het is om een blikje te vullen als je niet kunt zien wat je doet. En om de reacties van de kinderen te zien bij het vasthouden van de oesterzwam: de een vindt het een vreemd gevoel, de ander vindt het juist heel lekker ruiken.’

Proeven

Leuk, dat koffiedik in een blikje en de leerlingen kunnen zich een voorstelling maken van een volgroeide oesterzwam, maar hoe smaakt het nou? Ook daar is aan gedacht: in de klas worden een paar oesterzwammen gebakken en ze mogen allemaal proeven. De meningen? Die zijn verdeeld….

Meer weten?

Wilt u als (basis)school meedoen met CleanWise? Of met uw school of verenging meedoen aan de ‘buitenversie’ waarbij – tegen een leuke beloning - zwerfafval (vooral blikjes en flesjes) wordt opgeruimd door leerlingen of leden van de vereniging? Meer informatie vindt u op de pagina over CleanWise.

 

 

Gepubliceerd op 14 juni 2018