08 oktober 2020 Herfstblad? Zo doen we dat!

Herfstblad? Zo doen we dat!

De herfst in nu echt aangebroken en de bladeren vallen. Eind oktober plaatste Circulus-Berkel BuitenRuimte daarom binnen de kernen bladkorven. Waar dienen ze voor? Waarvoor niet? En wanneer worden de bladkorven geleegd?

Bij de herfst denken we aan wind, regen en aan herfstblad. Deze combinatie kan voor gladheid en onveilige situaties zorgen. Daarom houden we de straten en stoepen zo goed mogelijk ‘bladschoon’ en veilig. U kunt daarbij een handje helpen. Door bladafval bij elkaar te vegen, naar de korf in uw straat of wijk te brengen én door een oogje in het zeil te houden.

Bladkorf vol? U kunt het melden op de kaart

  • De bladkorven worden geleegd zodra ze vol zijn. Ziet u dat de korf vol is?
    U meldt dit eenvoudig ' op de kaart '. 
    Is de melding verwerkt? Dan wordt het korfje rood, bij klikken ziet u de status ‘vol’.
  • De logistieke afdeling van Circulus-Berkel zorgt ervoor dat de inzamelwagen zo spoedig mogelijk bij u in de straat komt.
  • De bladkorven zijn alleen bestemd voor bladafval. Constateert u oneigenlijk gebruik of schade? Ook dan horen we graag van u via onze site.

Waar staan de bladkorven?

De bladkorven hebben een vaste plek. Deze plek wordt met de gemeente jaarlijks vastgesteld. Daarbij wordt gekeken naar bijvoorbeeld het gebruik en de plek van gemeentebomen. Op onderstaande kaart ziet u waar de bladkorven staan. De korven worden geleegd ‘op afroep’ en niet verplaatst.

 Bladkorven in de gemeente 

Blad is nuttig!

Het blad in de korven wordt gebruikt voor duurzame bemesting. Maar dat kan alleen als het blad ‘schoon’ is en dus niet vermengd wordt met takken of ander (groen)afval. Zo sluiten we samen de kringloop. Ook het blad dat in de openbare ruimte vrijkomt wordt aangeboden voor duurzame verwerking. Heeft u zelf veel blad in de tuin? Gebruik een laagje in de borders om planten en wortels te beschermen én de grond te verbeteren. Ook kunt u bladcompost maken, zelfs als u een kleine tuin heeft. Kijk  hier   hvoor het stappenplan.

Blad ruimen... waarom eigenlijk? 

De combinatie wind, regen en herfstblad kan op wegen, stoepen en paden voor onveilige situaties zorgen. Blad heeft een belangrijke functie: het dient als beschermlaagje voor planten en wortels en als natuurlijke bodemverbeteraar. Daarom wordt geruimd blad altijd hergebruikt.

Waarom blad 'blazen'? 

  • Daar waar de veegmachine niet kan komen zetten we ook bladblazers in. Lochem is een gemeente met een groot oppervlak; het gebruik van alleen een bladhark is niet haalbaar. 
  • Is er geen stiller of duurzamer alternatief? Tijdens de bladcampagne werkt het team in een groot gebied. Daar is materieel voor nodig dat nog niet verkrijgbaar is met een geluidsarme accu én voldoende capaciteit. Naar verwachting komen deze bladblazers binnen enkele jaren op de markt.  
Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws