23 januari 2019 Een gezonde florerende lindeboom

Een gezonde florerende lindeboom

Januari - 'Zo'n gezonde boom binnen de kern snoeien we om de drie tot vijf jaar'. Adri Wilgenhof, vakman in het groen bij Circulus-Berkel BuitenRuimte, vertelt over het onderhoud. Annemieke Breukelaar, gemeente Lochem legt uit hoe waardevol een dergelijke boom binnen de kern is. 'Deze linde heeft de potentie om uit te groeien tot een monumentale boom'.

Hollandse linde in Zwiep

In de rubriek van januari vertelt mevrouw Poesse over de geschiedenis van de linde en het bankje. Ook delen wethouder Van Zeijts en vakcollega's hun kijk op deze boom. Zo vertellen collega's Adri (BuitenRuimte) en Annemieke (gemeente Lochem) deze keer over respectievelijk het onderhoud en de (ecologische) waarde van de boom.

Adri Wilgenhof, voorman Circulus-Berkel BuitenRuimte:

“Het is een gezonde florerende linde. Deze boom heeft redelijk de ruimte om te groeien en gezond te blijven. Een linde maakt van zichzelf veel 'wortelopslag'. De knoppen waaruit loten ontspringen worden snel geactiveerd. Dat knippen we een- tot tweemaal per jaar terug zodat de loten niet overwoekeren. Afgelopen jaar was een slecht groeiseizoen, dan is ingrijpen nauwelijks nodig."

Snoeien en wortelopslag

"Een gezonde boom zoals deze linde snoeien we eenmaal in de drie tot vijf jaar. Een linde maakt wat meer dood hout aan dan een gemiddelde boom; een natuurlijk proces. Het gaat om heel dun hout dat we bij het snoeien verwijderen. Als er bij bomen sprake is van dood hout dikker dan de duim, dan kijken we anders: we komen meteen in actie om gevaar voor de omgeving te voorkomen. Bij zo'n gezonde boom is dat niet aan de orde."

De linde bloeit volop in het voorjaar. Het is een periode waarin sowieso veel bloesem valt. Je ziet dan ook meer veegwagens op de weg om de straten schoon en veilig te houden.

Annemieke Breukelaar, beleidsmedewerker groen, gemeente Lochem: 

"Deze Hollandse linde (Tilia europaea) is 75 jaar oud en heeft alle potentie om een monumentale boom te worden. Beeldbepalend is deze zeker al, door zijn verschijning, maar ook vanwege de plek en het prachtige verhaal erachter. Bij de meest gunstige groeiomstandigheden kan een Hollandse linde 30 tot 40 meter hoog worden en honderden jaren oud."

Belangrijke waardplant!

"De Hollandse linde bloeit in juni en wordt door hommels en bijen bestoven. De linde is van grote waarde voor de bijen en honingproductie.  Daarom was deze boom enkele eeuwen van groot belang voor de honing als zoetstof, voordat de geraffineerde suiker gemeengoed werd. Ook voor vlinders is de linde een belangrijke waardplant."

Symboliek en geschiedenis

"De linde was voor de Kelten en Germanen een heilige boom als symbool voor de godin Freya. Deze boom werd gezien als beschermer van huizen, kerken en bronnen. De linde stond vaak in het centrum van een dorp of stad, soms gesnoeid in etages. Onder deze boom vonden rechtspraak of plechtigheden plaats. Op boerenerven werd deze vaak bij het slaapkamerraam geplaatst, waarbij de hartvormige bladeren als symbool voor de liefde gezien werden."

 Terug naar Buitengewone Bomen Lochem 

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws