18 oktober 2019 Daltonschool Nettelhorst wint E-waste Race

Daltonschool Nettelhorst wint E-waste Race

Vier weken lang zijn 10 basisscholen uit de regio de strijd aangegaan tegen het elektronisch afval. In totaal haalden ze 17.444 oude apparaten op. Vijftien leerlingen van de Nettelhorst uit Lochem zamelden samen 2.989 stuks op en werden daarmee de winnaar van de E-waste Race. Wethouder Henk van Zeijts van de gemeente Lochem overhandigde de deelnemende leerlingen de prijs: een schoolreis naar Nemo Science Museum in Amsterdam.

Van 16 september tot 18 oktober hebben de leerlingen zich ingezet om zo veel mogelijk E-waste of E-goed (alles met stekker, accu of batterij) in te zamelen. Wethouder Henk van Zeijts is trots dat een Lochemse school de wedstrijd heeft gewonnen en zette de leerlingen van de Nettelhorstschool in het zonnetje. Van Zeijts: “Jullie hebben enorm je best gedaan en zijn veel deuren langs geweest. Samen hebben jullie heel veel oude apparaten ingezameld waardoor waardevolle materialen gerecycled kunnen worden. Fantastisch gedaan!”

Apart inleveren

De E-waste Race is bedoeld als aansporing voor het scheiden van elektrische en elektronische apparaten. In Nederland wordt twee derde van de totale hoeveelheid elektronisch afval niet gerecycled, omdat de apparaten niet apart worden ingeleverd.

Hergebruik

Buurtbewoners konden de afgelopen vier weken hun elektronisch afval aanmelden op een website, waarna scholieren de apparaten, zoals een kapotte citruspers, dvd-speler of haardroger, aan huis ophaalden. Apart inzamelen van elektronisch afval draagt bij aan een duurzame kringloop: de materialen ervan worden opnieuw gebruikt.

Leerlingen van Interconfessionele Basisschool WereldWijzer wonnen de E-waste Race in Deventer en werden tweede van de regio. De veertig leerlingen werden verrast met taart en krijgen een excursie aangeboden.

De wedstrijd is een samenwerking tussen E-Waste Race, Weee Nederland en Circulus-Berkel. Lees meer over het scheiden van elektrische apparaten.

 

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws