08 april 2019

"Blikvanger met bolvormige kroon"

Maart/april - "Deze groene beuk is met zijn bolvormige kroon met recht een blikvanger. We snoeien regelmatig om de boom in vorm en gezond te houden", aldus Herman Oudenampsen, werkvoorbereider bij BuitenRuimte. Annemieke Breukelaar, gemeente Lochem: "De beuk houdt niet zo van zon op zijn bast, daarom beschermt hij zich met een dik bladerdek." 

Groene beuk aan de Dorpsstraat in Laren

In de rubriek van maart/april vertelt de heer Lubberdink over de groene beuk die wellicht door schooljeugd zou zijn geplant. In de rubriek delen ook wethouder Van Zeijts en vakcollega's hun kijk op deze boom. Zo vertellen Herman (BuitenRuimte) en Annemieke (gemeente Lochem) over respectievelijk het onderhoud en de kenmerken en karakter van de boom.

Herman Oudenampsen, Circulus-Berkel BuitenRuimte:

“Deze groene beuk in de Dorpsstraat is met zijn bolvormige kroon met recht een blikvanger. Zeker in het vroege voorjaar, wanneer de boom net is uitgelopen met jonge, groene bladeren. Dan is deze beuk wat mij betreft op z’n mooist. In de zomer bloeit hij met een mooi, fris groen blad. In de herfst kleuren de bladeren geel of oranje die de hele winter aan de takken blijven."

Snoei

"We snoeien regelmatig om de boom goed gezond en in vorm te houden; we halen daarbij onder meer oude en dode takken weg. De stam van de boom is glad, met een bast die grijs tot grijsgroen van kleur is. Het is een beuk in een goede verzorgde staat!”

Annemieke Breukelaar, beleidsmedewerker groen, gemeente Lochem: 

"De beuk (Fagus sylvatica) kan 200 tot 400 jaar oud worden als deze op een gunstige plek staat. Dat gaat helaas in het centrum van Laren niet lukken omdat deze rondom in de verharding staat. Maar groot kan deze bijna 75 jaar oude boom zeker worden! Het woord ‘beuk’ betekent zowel ‘boek’ als ‘boom’. In de oudheid werden de runentekens gekerfd in beukenschors. In de Duitse woorden ‘Buche’ en ‘Buchstabe’ kun je dit nog herkennen."

Oppervlaktewortels en ruimtegebrek

"De beuk maakt oppervlaktewortels. Dit betekent dat de wortels ondiep in de grond zitten. Dit zorgt ervoor dat de beuk vaak de verharding opwipt in dorpen en steden waar de boom niet genoeg ruimte heeft. En dan te bedenken dat de wortels net zover reiken als de takken uit de boomkroon! Helaas raken hierdoor ook vaak wortels beschadigd waardoor een boom vroegtijdig kan sterven."

"Een beuk houdt niet van zon op z’n bast; de boom beschermt haar stam met een dicht bladerdek. Daarom zie je in beukenbossen vaak weinig tot geen planten onder de beuken. Door z’n gracieuze kroonvorm is de beuk een zeer indrukwekkende boom!"

 Terug naar Buitengewone Bomen Lochem 

 

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws