02 december 2019 Vuurwerkactie 2 januari 2020

Vuurwerkactie 2 januari 2020

Begin het nieuwe jaar opgeruimd! Lever op donderdag 2 januari uw vuurwerkresten in, en ontvang per volle vuilniszak 50 cent.

Door mee te doen aan deze actie levert u een bijdrage aan een schone buurt én wordt u direct voor hun inzet beloond. Bovendien voorkomen we zo dat er vuurwerkslachtoffers vallen. Het is de derde keer dat de gemeente deze actie organiseert in samenwerking met Axent Groen en Circulus-Berkel.

Waar inleveren?

Dit zijn de locaties waar op donderdag 2 januari van 14.00 – 16.00 uur het vuurwerkafval kan worden ingeleverd:  

  • Vaassen: Marktplein, Torenstraat 29 (Dekamarkt)
  • Epe: Voormalig gemeentewerf, Kweekweg 7
  • Oene: Spar, Dorpsstraat 8
  • Emst: Parkeerplaats Spar, Vaassenseweg 12

Verspreiding flyers en posters

Speciaal voor de actie zijn posters en flyers gemaakt die worden meegegeven aan iedere klant die vuurwerk koopt bij vuurwerkverkooppunten.

Aandacht voor veiligheid

Elk jaar weer gebeuren er ongelukken met vuurwerk. Jongeren zijn de grootste risicogroep. Vooral hoofd en handen worden vaak getroffen. Dat gebeurt vaak tijdens het afsteken, maar ook daarna kunnen ongelukken gebeuren.

Belangrijkste tip is om ‘weigeraars’ (vuurwerk dat niet is afgegaan) nooit opnieuw aan te steken: de lont kan al zover zijn opgebrand dat het vuurwerk bij een hernieuwde poging direct explodeert.

Vuurwerk kan het beste onschadelijk worden gemaakt door het in water te dompelen of er een emmer water overheen te gooien. 

Meer informatie over samen met kinderen veilig omgaan met vuurwerk: www.veiligheid.nl

Wat gebeurt er met vuurwerkafval?

De resten van vuurwerk bevatten - naast karton en papier - onverbrande zware metalen. Het is daarom belangrijk dat het afval snel wordt opgeruimd. Zo kan het niet wegspoelen naar de bodem en het oppervlaktewater. De ingezamelde vuurwerkresten worden verbrand. 

Hoe belastend is vuurwerk voor het milieu?

Vuurwerk afsteken zorgt voor fijnstof in de lucht en zware metalen in bodem en water. De eerste twee uur van het nieuwe jaar is de concentratie fijnstof ongeveer 40 keer hoger dan normaal. Dat is schadelijk voor de gezondheid, vooral voor mensen met een zwakke gezondheid of longziekte. Naast luchtvervuiling zorgt vuurwerk ook voor bodem- en watervervuiling. Deels door het neerdalende fijnstof, deels door onverbrande vuurwerkresten, die veel zware metalen bevatten zoals barium, antimoon, strontium en koper. (Bron: Milieu Centraal). 

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws