Samen afval scheiden ook in 2019!

Door slim om te gaan met uw afval, zorgt u voor een beter klimaat. Afval scheiden maakt recycling mogelijk. Zo benutten we materialen opnieuw en hoeven we minder grondstoffen te gebruiken. Goed voor het milieu en uw portemonnee! Doet u in 2019 ook (weer) mee?

 

Tips voor thuis

Maak het u thuis makkelijk met aparte bakken. Zo wordt het een sport om (samen met huisgenoten) afval te scheiden!

 • Zorg voor aparte bakken, kratjes of dozen in huis om te scheiden. Een grote bak voor pmd (plastic verpakkingen, metalen verpakkingen als blik en drankenkartons), een doos voor oud papier, een tas met glazen potjes en flessen, een bakje voor het klein chemisch afval etc.
 • Een bakje op het aanrecht of in de keukenlade maakt het makkelijker om schillen en etensresten te verzamelen. Er zijn handige bakjes verkrijgbaar in alle prijsklassen! Gebruik er eventueel composteerbare zakjes bij, te koop in de supermarkt.
 • Kies voor een kleine afvalemmer voor restafval en zet ‘m eens wat verder weg.
 • Vergeet de badkamer niet, hier houdt u regelmatig bijvoorbeeld lege shampooflessen over.
 • Tips voor afvalbakken? Kijk dan eens bij onze bakkenparade!

Benut de mogelijkheden

Veel wordt (gratis) gescheiden aan huis of in de buurt opgehaald: plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankpakken (pmd), oud papier en karton, glazen flessen potjes, textiel… Op deze website vindt u allerhande informatie over de mogelijkheden voor het scheiden van uw afval.

 

Help mee ons water schoon te houden

Veel inwoners doen hun best om afval te scheiden. Dat zien we terug in de resultaten! Maar het kan altijd beter. Zo weten we dat de kwaliteit van ons water achteruit gaat. Dat heeft gevolgen voor ons drinkwater en voor het leven van bijvoorbeeld vissen in oppervlaktewater. Wat kunt u wel en wat niet door de
gootsteen of de wc-pot spoelen?

 • Gebruik de gootsteen of wc niet als afvalbak. Dranken en vloeibare restjes eten mag u erdoor wegspoelen, maar vaste etensresten horen in de groene container. Zeef groente en pasta uit de restjes soep of saus die u wegspoelt. Ook koffiedik en theebladeren horen in de groene container en niet in de gootsteen.
 • Water met schoonmaakmiddel mag u ook door de gootsteen of het toilet spoelen.
 • Vochtig wc-papier waarop het logo van een toiletpot staat, mag u door de wc spoelen. Maar niet: schoonmaakdoekjes, babydoekjes, billendoekjes, snoetenpoetsers en doekjes om make-up te verwijderen. Die horen bij het restafval.
 • Lever oude medicijnen in bij uw apotheek of klein chemisch afval bij het Recycleplein, spoel ze niet door het toilet.
 • Spoel olie en frituurvet niet door de wc of de gootsteen, maar lever het gescheiden in. Een lege plastic fles of melkpak met dop is daarvoor heel handig. U kunt dit gratis inleveren bij onder meer de Recyclepleinen.
 • Ook verf, terpentine, zoutzuur en andere chemicaliën horen niet in het riool, lever deze gratis in op de Recyclepleinen als klein chemisch afval.

 

Voorkom afval!

Kijk eens kritisch wat u in huis haalt. Dat scheelt een berg afval!

 • Kies voor voedingsmiddelen of producten die niet of minder verpakt zijn. Of neem zelf zakjes en bakjes mee naar de winkel of de markt.
 • Overbodige verpakkingen? Meld ze bij het Meldpunt Verpakkingen. Het Meldpunt neemt contact op met de fabrikant. Kijk op: www.meldpuntverpakkingen.nl
 • Op zoek naar een cadeau? Kies voor spullen die lang meegaan, ga voor gerecycled materiaal of zoek iets moois uit in de kringloopwinkel. Of geef eens een beleving! De groene geefgids van Milieu Centraal helpt u op weg met handige cadeautips.
 • Repareer een apparaat of herstel een kledingstuk in plaats van een nieuwe te kopen. Bezoek een Repaircafé in de buurt of vraag een handige vriend of familielid te helpen.
 • Slim kopen, koken en bewaren voorkomt voedselverspilling. Check eerst wat er nog in huis is voor u boodschappen doet, weeg af wat u kookt en voer een Kliekjesdag in!

Handige app

De Afvalvrij-app van Circulus-Berkel heeft nu ook een handige zoekfunctie. Download hier de app voor Android of iOS.

Doe mee met pmd

Alles weten over wat er bij het pmd mag en hoe het wordt gerecycled? Kijk dan op www.doemeemetpmd.nl

Dit gebeurt ermee

Weten wat er met het gescheiden afval gebeurt? Hier leest u hoe het wordt gerecycled.

Gepubliceerd op 21 januari 2019