08 september 2020 Aanbrengen van chips in containers, nieuws en uitleg

Aanbrengen van chips in containers, nieuws en uitleg

Deze en komende week ontvangen inwoners van de gemeente Epe een brief met de data waarop zij hun containers aan de weg moeten zetten voor het aanbrengen van chips.

Uw containers krijgen een chip 

De komende weken worden alle containers voor restafval (grijze container), GFT (groene container) en PMD (oranje container) in de gemeente Epe voorzien van een chip en een nieuwe adres-barcodesticker. Volg de aanwijzingen in de brief die u ontvangen heeft. 

- Is uw container niet gechipt op de datum die in de brief staat? Laat de container dan nog even aan de weg staan.  Volg gewoon de instructie in de brief: laat de container aan de weg staan als de dag van bechippen niet is gehaald.

- Wordt uw container niet herkend? Dan staat die niet geregistreerd en kan onze aannemer de container(s) niet van een chip voorzien. Heeft u een sticker op uw container gekregen met de tekst: 'U krijgt binnenkort nog een brief waarin u wordt gevraagd deze containers nogmaals aan te bieden etc.'? Dan kunt u de container van de weg halen en ontvangt u in oktober een brief met nieuwe instructies. U kunt de container verder gewoon blijven gebruiken.

- Hoe zien de chips er uit?

In de oude containers wordt in de voorrand een chipslot gefreesd, of er zit al een chipslot in. Daarin gaat een gekleurde chip. Deze is aan de buitenkant te zien. Onderstaand twee afbeeldingen ter illustratie. De chip kan rood zijn, geel, of een andere kleur hebben. 


Nieuwere containers (waaronder al de PMD-containers) hebben een 'chipnest' onder de voorrand zitten. Daarin gaat een kunststof dop met chip. Deze zitten dus onder de rand en zijn alleen te zien als men onder de voorrand kijkt.

Veel bewoners zien in sommige containers de gekleurde chip, maar in andere niet. Dat komt omdat daar de chip onder de rand zit. Omdat ze die niet zien, denken ze ten onrechte dat die andere niet gechipt zijn. Maar zo zit het dus! 

Nog even de verdere uitleg over de 'operatie bechippen containers'. 

De werkzaamheden worden uitgevoerd in september en oktober. Dit gebeurt in opdracht van de gemeente Epe en Circulus-Berkel door de firma Dbics. Alle inwoners ontvangen hierover een brief met de data waarop hun containers worden voorzien van een chip. U kunt de planning ook hier inzien:

 Planning aanbrengen chips per huisadres 

Hieronder leest u hoe u de stickers aanbrengt. Deze informatie is ook opgenomen in de brief die alle huishoudens de komende weken ontvangen.  

Stap 1: aanbrengen herkenningsstickers

Bij de brief treft u witte herkenningsstickers aan: één voor iedere afvalcontainer die volgens onze gegevens op uw adres aanwezig is. Dat zijn doorgaans een container voor restafval, GFT en PMD. Deze stickers plakt u op uw containers. Op deze stickers vindt u
•    uw adres 
•    een aanduiding van het type container, zodat u de juiste sticker op de juiste container kunt plakken
•    de uitvoeringsdatum van de werkzaamheden. 

De stickers zijn een geheugensteun voor u en voor onze collega’s bij de uitvoering van de werkzaamheden. 

Stap 2: aan de weg zetten van de containers 

Uw containers voor restafval, GFT en PMD  krijgen een chip en een nieuwe adres-barcodesticker op een datum die u kunt inzien via de groene knop hierboven.

Wij verzoeken u uw containers op deze datum vóór 07:30 uur aan de straat te zetten voor uw woning. Dat mag ook de avond ervoor. De containers hoeven niet leeg te zijn. Kunt u de containers niet zelf op de genoemde dagen aanbieden? Vraag dan buren of kennissen of zij dit voor u kunnen doen.

Stap 3: binnenhalen van de containers

Nadat uw containers zijn voorzien van een chip en een nieuwe adres-barcodesticker, halen wij de herkenningsstickers weg. Zo weet u dat u uw containers klaar zijn. Zitten de stickers er nog op? Dan zijn we  nog niet langs geweest en vragen wij u de containers aan de weg te laten staan. 

Tot slot    

Containers die niet zijn voorzien van een chip worden vanaf 1 januari 2021 niet meer geleegd. Het is daarom belangrijk dat al uw containers op genoemde datum voorzien worden van een chip. Aan deze actie zijn voor u overigens geen kosten verbonden. 

Meer informatie 


U kunt op werkdagen tijdens kantooruren tussen 08.30 – 17.00 uur bellen met de speciale servicedesk voor deze actie: telefoon 085-8224478. Vragen kunt u ook stellen via het speciale e-mailadres voor deze actie epe@dbics.nl. 


 

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws