20 mei 2019 100e school CleanWise

100e school CleanWise

Al honderd scholen doen mee aan het programma CleanWise van Circulus-Berkel. Tijd voor een feestje dus.

Vrijdag 17 mei 2019 -  Op basisschool De Sprenge in Emst beleefden leerlingen, ouders, meesters, juffen en diverse genodigden samen met de wethouder Erik Visser een feestelijk moment: De Sprenge is de 100e school voor primair onderwijs die start met het afvalscheidingsprogramma CleanWise. Dat programma is door Circulus-Berkel ontwikkeld en inmiddels in een groot deel van het werkgebied van Circulus-Berkel gewoon geworden: afval scheiden op school doe je net als thuis.

Wethouder Erik Visser bood de school een ‘oranje’ container voor PMD aan die was ingepakt en voorzien van een enorme zilveren strik. Twee leerlingen, die vragen van de wethouder over afvalscheiding goed wisten te beantwoorden, mochten het cadeau uitpakken.

Plastic recyclen

De tentoonstelling die ’s middags stond gepland, sloot naadloos aan op de start van CleanWise. In de weken ervoor hadden de kinderen binnen het thema ‘plastic recyclen’ hun creativiteit uitgeleefd en mooie kunstwerken gemaakt. Deze waren ’s middags voor ouders, opa’s, oma’s en andere bezoekers te bezichtigen. ‘Een mooie start die het belang duidelijk maakt van het bewust omgaan en scheiden van afval’, vindt directeur Menno van de Vlekkert. Naast lessen in het kader van CleanWise over het scheiden van verschillende soorten afval, stimuleert de school de kinderen ook om hier zelf verantwoordelijk voor te zijn. ‘Kinderen uit de bovenbouw er zelf voor dat de kliko’s aan de weg staan.’

Raamsticker

Voor zowel de kinderen als het personeel is het een logische stap dat ze op school, net als thuis, het afval scheiden. Bovendien is het voor scholen belangrijk om waardevolle grondstoffen uit het restafval te houden, vanwege het milieu en de kosten. Scholen die meedoen, ontvangen een speciale raamsticker die duidelijk maakt dat de school actief werkt aan gescheiden inzameling en afvalpreventie. Ze worden opgenomen in de normale inzamelroute van Circulus-Berkel. Bijna alle basisscholen in Epe doen vanaf dit voorjaar mee aan het programma CleanWise.

Bouwplaat

De kinderen kregen een bouwplaat van een inzamelwagen van Circulus-Berkel, met daarop ook tips om veilig om een vuilniswagen heen te lopen of te fietsen.

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws