27 september 2018 Buxusmot rukt op

Buxusmot rukt op

Aangetaste buxus? Gewoon mee met GFT of wegbrengen als snoeiafval. Lees meer over de buxusmot: hoe te herkennen?

De buxusmot rukt op. Tot een paar jaar geleden kwam het vlindertje in Nederland niet voor, maar inmiddels is deze veelvraat van buxusplanten ook in onze gemeenten voortvarend aan de slag gegaan. Bewoners vragen ons hoe ze de aangetaste planten en struiken het beste kunnen afvoeren. Het antwoord is: als GFT of – bij grotere hoeveelheden - als snoeiafval. De eitjes van de rupsen, de rupsen en de mot overleven de verwerking niet.

Buxusmot herkennen

Als u ziet dat een deel van de heg wel groeit en een deel niet, is dat een teken om verder te kijken. Duw ook eens wat takken weg, inspecteer de binnenkant op kaal gegeten takjes of eitjes onder de blaadjes. Probeer ook vast te stellen of er inderdaad sprake is van buxusmot of iets anders, bijvoorbeeld schimmel, waar buxus ook gevoelig voor is. Duidelijke plaatjes van de mot, rups en aangetaste plant vindt u op de website van de WUR.

Buxusmot bestrijden

Hoewel de buxusmot goed valt te bestrijden wanneer die tijdig wordt gesignaleerd, raadt een expert Wageningen Plant Research aan voorzichtig te zijn met insecticiden. Liever nog adviseren wij: gebruik geen insecticiden. Gif doodt ook de andere insecten. Daar zijn er steeds minder van. En dat heeft gevolgen voor de vogels, voor wie insecten voer is. De rups van de buxusmot en de mot zelf vormen voor vogels prima voer. Volgens deskundigen zullen vogels zoals mezen de rupsen en mot snel weten te vinden. En dat komt de vogelstand alleen maar ten goede.

Wat te doen met aangetaste buxus

Als de plant of struik eenmaal is aangetast, kunt u deze afvoeren in de GFT-container of als snoeiafval wegbrengen naar het Recycleplein. Bij de verwerking overleven de eitjes, rups en mot niet.

Waar de buxusmot ineens vandaan komt

Oorspronkelijk komt de buxusmot uit Azië. In Zuid-Europese landen komt de mot al langere tijd voor. Onbekend is hoe de mot hier terecht is gekomen: meegereisd met vakantiegangers, meegevlogen met de wind, wie zal het zeggen. Snel vertrekken zal de buxusmot niet, is de verwachting.

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws