Tien containers staan er in de gemeente Deventer, containers waar op Nieuwjaarsdag bewoners hun vuurwerkresten kunnen afleveren. Allemaal worden ze bemenst door vrijwilligers en medewerkers van de Deventer Schoon Familie en Cambio/Circulus-Berkel.

Om half tien ’s morgens zijn de eerste medewerkers van Circulus-Berkel/Cambio al actief in de binnenstad van Deventer: met (blad)blazers, een veegwagens en handmatig worden de straten en pleinen schoongemaakt. Want ook dat is een flinke klus op 1 januari en natuurlijk is het belangrijk dat de binnenstad zo snel mogelijk schoon geveegd wordt!

Containers

‘Het is een kleine moeite om even de rommel bij elkaar te vegen’, vertelt een bewoner die vuurwerkafval van de hele straat komt brengen. ‘We hebben er met zijn allen afgelopen nacht heel veel plezier van gehad, en nu is de straat gewoon weer schoon. Zo hoort het toch?’ Hij haalt een flinke hoeveelheid zakken en dozen uit de auto en gooit ze in de container.
Bij elkaar wordt er op deze eerste januari zo’n 13.000 kilo vuurwerkresten gebracht naar de containers. De locatie bij de Ichtuskerk in Colmschate spant – zoals altijd de afgelopen jaren – de kroon; daar staan de auto’s al ruim voor 12 uur in de rij te wachten. ‘Daar was nauwelijks tijd om de DSF-kraam op te bouwen en de soep warm te maken’, lacht Renate Sluiseman (Deventer Schoon Familie), die dit jaar de actie coördineert.  ‘Daar is uiteindelijk nog een container bij geplaatst, omdat de eerste vol zat. Op deze locatie hebben bewoners zo’n vijf ton vuurwerkresten gebracht!’


Maar ook de meeste andere containers hebben over aanloop niet te klagen: het is er over het algemeen gezellig druk en er wordt veel vuurwerkafval gebracht. ‘In totaal hebben we toch zo’n 13.000 kilo van de straat’, constateert Renate tevreden. ‘Daar komen dan de “koeriertjes” nog bij, het vuurwerkafval dat bewoners bij elkaar hebben geveegd en dat we aan huis ophalen. Daar hebben zich vandaag al zo’n honderd mensen voor gemeld en dat gaat de komende dagen nog wel even door!’
Naast de cambi’s, de munten voor leden van de Deventer Schoon Familie, is er voor iedereen een pakje koekjes en een bedankkaartje. Natuurlijk is er warme soep, koffie en zijn er gelukwensen voor 2019. Voor de jonge verzamelaars van afval is er natuurlijk ook iets lekkers.

Vrijwilligers

Een flink aantal medewerkers van de Deventer Schoon Familie en van Circulus-Berkel/Cambio is deze dag actief met het opruimen, maar ook een groot aantal vrijwilligers is bij de containerlocaties aanwezig.
‘Mijn collega’s waren vanmorgen al vroeg op pad om in de binnenstad op te ruimen’, aldus Renate. ‘En rond een uur of tien werd het aan de Diepenveenseweg al flink druk. Daar kwamen de collega’s die op de locaties aan de slag gingen. Maar heel trots ben ik op de vrijwilligers. Dat zijn vaak actieve leden van de DSF, die met regelmaat een steentje bijdragen aan een schone leefomgeving in hun eigen buurt en ook op 1 januari bereid zijn om dat te doen. Op woensdag januari is in Lettele ook nog een groep bewoners actief en kunnen bewoners daar hun vuurwerkresten inleveren. Zonder hen is zo’n actie als deze niet mogelijk en ik wil ze dan ook heel graag bedanken voor hun hulp. Net als trouwens alle mensen die hun vuurwerkafval naar de locaties hebben gebracht. Wij zijn 2019 echt opgeruimd begonnen!’

De Stentor besteedde zowel in de krant als op de site aandacht aan de actie.
Bij RTV-Oost zijn we ook gespot.
En meer foto's van de actie zijn te vinden op Facebook.

Gepubliceerd op 02 januari 2019