16 september 2021 De Worp strijdt tegen (plastic) zwerfafval

De Worp strijdt tegen (plastic) zwerfafval

Plastic (zwerf)afval is een groot probleem; het bedreigt onze natuur. Toch neemt de plastic vervuiling nog steeds toe. Het komt terecht in onze rivieren en daarmee in de oceaan, waar het niet meer verdwijnt en een bedreiging is voor mens en dier. Samen kunnen we daar iets aan doen. Op de Worp kwamen dinsdag 14 september mooie initiatieven in de strijd tegen vervuiling samen.

Met kenners én doeners daglang aan de slag!

Nog te veel plastics vervuilen de openbare leefomgeving. De werkgroep WorpWegWerpVrij is al jarenlang actief en ruimt met vrijwilligers het zwerfaval op in de wijk en op de IJsselstrandjes. De Deventer Schoon Familie ondersteunt deze acties met materialen en het afvoeren van zwerfafval. Voor de gemeente Deventer aanleiding de DSF te vragen samen met Saxion en GoClean op De Worp acties uit te zetten rondom plastic zwerfafval. Dinsdag 14 september kwamen al deze initiatieven samen.

Mini-Fabriek op Hovenschool

Groep 7 van de Hovenschool maakte kennis met de ‘Mini-Fabriek’ van Het Plastic Zwerfafval Project. Dit project is ontwikkeld door FabLab Flevoland en door Ruben Timmers (Projectleider Water & Bewustzijn bij Saxion) naar Saxion gehaald. Hij gaf, met hulp van ouders, leerlingen een workshop in de Mini-Fabriek. Leerlingen wasten, knipten en smolten plastic zodat er draden van konden worden gemaakt. Met die draden kunnen over een tijd in een 3D-printer nieuwe producten worden gemaakt. Ze leerden die middag dat plastic een waardevolle grondstof is en dat afval scheiden loont.

Schoonwandelen met GoClean

In het kader van de IJsselbiënnale organiseerde GoClean  drie schoonwandelingen langs de IJssel waaronder een op de Worp. Met Saxiondocenten en -studenten werd  veel zwerfafval op de Worp opgeruimd, maar ook vastgelegd in de Litterati-app. Deze app voorziet foto’s van coördinaten en type-specifieke tags. GoClean is ervan overtuigd dat het vastleggen van zwerfafval op lengte- en breedtegraad belangrijk is. Na analyse van de data kan gezorgd worden voor een meer gerichte en effectieve bestrijding van (plastic) zwerfafval.

Waarde-volle dag!

Het werd een gezellige en volle dag. Of beter waarde-vol. Toby (10 jaar) uit groep 7 van de Hovenschool is heel enthousiast over de Mini-Fabriek, maar hij vindt het vooral goed dat we bewust zijn dat afval waarde heeft. “Goed omgaan met afval is heel belangrijk. Het is ook een groot probleem dat zoveel plastic dat niet vergaat in stukjes in de natuur en zelfs in dieren terechtkomt.”

Ook Ruben Timmers kijkt positief op de dag terug: “Geweldig om te zien dat zoveel initiatieven samenkomen. Vandaag konden we met bewoners uit de buurt, schoolkinderen én studenten van Saxion aan de slag met afval en circulariteit”.

Met meer dan 20 vrijwilligers is de Worp schoongewandeld. Mede dankzij het prachtige weer was het een genot om in het natuurgebied rond te struinen, zwerfafval te zoeken en het met een foto vast te leggen. In totaal werden 1007 stuks zwerfafval opgeruimd en geregistreerd.

Al het afval is gesorteerd, waardoor er een minimale hoeveelheid restafval overbleef. PMD werd meegenomen door Clear Rivers, zij gaan deze waardevolle grondstoffen hergebruiken. En glas werd natuurlijk in de glasbak gedeponeerd. 

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws